Наодинці у зачиненій машині... зі злочинцем: Як захистити себе у таксі? (відео)

Чому поїздка у таксі може бути небезпечною? Надзвичайні і життєво-необхідні інструкції, як себе вберегти.

Чому поїздка у таксі може бути небезпечною? Один на один у маленькій зачиненій машині ти можеш опинитися зі злочинцем. І ніхто потім за це не відповідатиме. Адже навіть фірм-перевізників де-факто немає. Скрізь – лише диспетчери-посередники. А їм все одно хто пасажир, а хто – водій. Вони – лише забезпечують зв’язок.

Пасажирські бази з постійними адресами і мобільними телефонами передаються з рук у руки – так диспетчери борються за клієнтуру. Кому ж потраплять наші особисті дані? Хто очікуватиме вас біля будинку і повезе пристебнутим і беззахисним? Чи буде у водія захований в кишені ніж або пістолет? Нічого тепер неможливо передбачити. Контроль з боку влади відсутній абсолютно, тож кожен – сам за себе. Далі – надзвичайні і життєво-необхідні інструкції, як себе вберегти.
Відповідно до статистики, зі ста таксистів законно працює в Україні лише один.
«Ви можете спитати: ви працюєте легально чи не легально? У разі нещасного випадку чи будь-якої іншої ситуації ви будете відповідати чи ви будете відмовлятись від цієї поїздки? Я думаю, що після такого питання 80% водіїв у Києві вам скажуть – виходьте», - розповів голова асоціації таксистів України Андрій Антонюк.
Поїздки, які погано закінчились для пасажирів таксі
Леонід хотів доїхати додому швидко, та ще й і з відносним комфортом, та не судилося. Він того вечора зловив попутку. Дорогою чоловіки розговорилися і вирішили випити кави. Та у підступного водія були свої – раніше намічені – плани. Він побачив, що хлопець довірливий, і підсипав йому в напій наркотик. Потім пограбував і кинув просто на узбіччі.
«Зняли з мене золото, обручку, забрали права, 3 тисячі гривень. Навіть повністю вигребли дрібні гроші. Лікар сказав, що це передоз якогось препарату», - розповів постраждалий Леонід Бурлака.
Наступна історія про водія, який узяв своїх пасажирів у справжні заручники. П'яний таксист влетів на приватне подвір'я, розтрощивши паркан. Пасажирів від наслідків ведмежої послуги рятували вже копи.
«На автомобілі була шашка таксі. Патрульні зателефонували у службу таксі, повідомили що сталось, ось така пригода. На те ми почули, що цей працівник у них не працює і чому в нього шашка пояснити не можуть. Проте, в салоні була рація, яку використовують таксисти для спілкування з диспетчером», - розповів прес-секретар патрульної поліції Івано-Франківська Микола Гурак.
Якби таксисти лише випивали – принаймні це тверезий пасажир може відчути. А от як здогадатися, що водій – під наркотичним кайфом. Він може бути за кермом у повній неадекватності.
Через гроші та жадібність вони наражають на ризик і вас, і навіть самих себе. Щоби заробити копійку, водії нерідко крутять кермо майже цілодобово. З їхньої вини на дорогах трапляються десятки аварій. Приміром, для водія, який потрапив у ДТП на проспекті Перемоги, поїздка була останньою.
Пасажиру в цій страшній аварій лише відірвало руку. Постраждалий виявився музикантом, і саме грою на різних інструментах заробляв на життя. Амір дуже просив врятувати руку, але не вдалося. Як і самого Аміра. До України він приїхав на ділову зустріч, та подорож у київському таксі стала для нього фатальною.

Зниклий Тарас Позняков
Історія 25-річного Тараса Познякова сколихнула всю Україну. Він не заради грошей, а з доброї волі вирішив допомоги і підвезти незнайомців – зі Львова до Києва. Натомість зник за загадкових обставин. У квітні 2016-го хлопець виїхав до столиці на власному автомобілі, і через популярний інтернет-сервіс BlaBlaCar узяв двох пасажирів. Та Києва так і не дістався. Його машину Ауді А6 знайшли: всю в плямах крові. Знайшли і чоловіка, якого підвозив Тарас і який викрав автівку. Але в убивстві львів’янина Познякова чоловік не зізнається. Ба більше – глузує зі згорьованого батька, який розшукує тіло сина по всій країні.
«Чи впевнені ви, що ваш син Тарас помер? Чи не чекаєте ви з дружиною на його повернення?», - заявляє у суді підозрюваний в убивстві Дмитро Голуб.
Влаштуватися на роботу у таксі може будь-хто. Вартість підключення звичайного водія – незалежно від стажу, навичок, послужного списку, характеристики, причетності до злочинів, моральних якостей – однакова. Стати таксистом і зареєструватися у будь-якій інформаційній базі, що роздає замовлення, коштує усього 10 гривень. За ці які копійки ви можете бути справжнім перевізником, а відповідальності у вас – нуль, бо над таксистом немає контролю.
«Він сьогодні в вас забрав телефон, чи вас побили як пасажира, його може від цієї служби відключили, або навіть не завжди і він перейшов собі в іншу. Він навіть в новій службі може зареєструватися під іншим номером телефону, і це так само проконтролювати не можливо», - розповів голова асоціації таксистів України Андрій Антонюк.
В Україні близько двохсот тисяч перевізників таксі і лише один відсоток з них – сплачують податки. Де-факто – тільки кожен сотий. Тобто шанс натрапити саме на такого – просто мізерний. У столиці легальних таксистів – з півтисячі. Така собі ліцензія коштує 1 тисячу 600 гривень. Але крім цього водієві треба викласти 8 тисяч за таксометр і стільки ж – за касовий апарат. Саме за таких умов таксі й буде законним. І лише тоді є вірогідність притягнути таксиста до відповідальності.
Як убезпечити себе від неприємностей у таксі
Коли ви вже сіли до таксиста в машину – ви його заручник. Серед порад, як убезпечити себе від неприємностей, продублювати повідомлення із маркою та номером автомобіля батькам чи друзям.
Якщо ви спіймали попутній транспорт – перед тим, як сідати до машини, не соромтесь фотографувати номерний знак, щоб потім надіслати цей знімок своїм близьким.
Водію варто дати зрозуміти, що вас уже чекають: наберіть рідних чи друзів і скажіть, у авто з якими номерними знаками ви їдете.
Поради таксистам: як захиститися від нападника-пасажира
Водіям таксі, щоби не потрапити у біду, радять бути психологами. Кажуть, професія – зобов’язує. Та й безпечніше йти з пасажиром на компроміс або й зовсім – відмовитися від надання послуги.
«Треба дивитися, кого береш. Краще попередити, ніж потім розгрібати наслідки. Якщо бачиш хоч тінь сумніву в пасажирі – краще проїдь повз нього або відмовся від цієї поїздки», - пояснив таксист Генадій Попов.

Звісно, народні методи захисту: поряд із сидінням практично кожен таксист (і незаконний, і легальний) має або битку, або балонний ключ. Хоча за кримінальною статистикою, саме водієві за кермом захиститися від нападника-пасажира практично не реально.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...