Найпотужніші російські танки були використані в боях за Донбас, - Bellingcat (відео, фото)

Росія використовувала у боях проти української армії на Донбасі, використовували бойовий танк Т-90 і його модифікації.

Танк Т-90 – це найпотужніша бронетанкова техніка на озброєнні сухопутних військ РФ, яка ніколи в Україну не постачалася. Про це йдеться у свіжому розслідуванні міжнародної групи Bellingcat.

Відмінною особливістю танків сімейства T-90 стали “палаючі очі” на вежі. Вони являють собою прожектори комплексу оптико-електронної протидії Штора-1, і призначені для порушення роботи систем лазерного наведення атакуючих протитанкових снарядів.

Комплекс Штора-1 також встановлюється на український танк Т-84. Але якщо розглядати T-90 і T-84, вони сильно відрізняються по конфігурації башти, оскільки елементи динамічного захисту T-90 мають яскраво виражену клиноподібну форму. Їх також можна відрізнити один від одного за системою пуску димових гранат.

На ранні модифікації T-90 встановлювали литі башти, які відрізнялися округлою формою. Вежі для нових модифікацій, наприклад для T-90A, навпаки, виготовлялися за допомогою зварювання, тому вони мають більш гострі краї. Ці відмінності наочно показано на наступній ілюстрації.

Перші повідомлення про російські танки сімейства Т-90 на сході України почали з’являтися влітку 2014 року. У статті британського видання The Telegraph цитується український активіст: “Луганськ. Ми відступаємо. Повз нас проходять довгі колони танків <…> Хлопці витримали бій з батальйонами новітніх російських танків Т-90”. До 2016 року візуального матеріалу, що підтверджує подібні заяви, було небагато.

Bellingcat

В YouTube було оприлюднено відео, яке, імовірно, було знято 25 серпня 2014 року, під час боїв за Іловайськ. В ході боїв кілька таких танків були знищені.

Без оригінального файлу встановити точну дату зйомки неможливо, але місце запису можна підтвердити за допомогою методу геолокації.

Першим про існування цього відео повідомив користувач Twitter під ніком Askai707, який стежить за ходом конфлікту на Донбасі. Він також провів геолокацію відео, підтвердивши присутність танків T-90A в зоні військових дій.

Bellingcat
Раніше користувач Askai707 задокументував присутність в цьому районі російських військовослужбовців зі 136-ї окремої мотострілкової бригади. Управління танками T-90A здійснюють вони ж. InformNapalm і Askai707 встановили, що влітку 2014 року танки цієї бригади були задіяні на сході України. У візуальних матеріалах також відображені танки T-90A, однак на тих зображеннях, які можна перевірити методом геолокаціі, видно лише окремі елементи або задня частина танка на звичайній дорозі.

На карті нижче відмічені точки, які вдалося знайти з зображень за допомогою методу геолокації:

Bellingcat
Цифрою (1) зазначено нове відео, згадуване в цій статті, (2) – військовослужбовець на башті танка і дорожній вказівник на задньому плані, (3) – розташування танків T-90A, що рухаються по дорозі. На всіх зображеннях відображені танки з однаковим камуфляжем. Крім того, є зображення, на якому танк T-90A видно спереду. Перед танком стоять “військовослужбовці” з білими нарукавниками, що означає, що фотографія була зроблена на сході України, а на інших фотографіях з того ж облікового запису зображений захоплений Луганський аеропорт, однак точно встановити місце, де був зроблений знімок, за допомогою методу геолокації неможливо.
1672b2b3d62d9cf0e14b462df1f1bc33
У висновку розслідування Bellingcat йдеться, що з наявних візуальних матеріалів та аналізу, проведеного Askai707 і InformNapalm, чітко випливає, що влітку 2014 року на сході України перебували танки T-90A, які ймовірно належать 136-й окремій мотострілецькій бригаді. Танки T-90A – один з видів військової техніки, яку, очевидно, перекинули з Росії в зону конфлікту в Україні, щоб надати підтримку сепаратистам, які боряться проти урядових військ.
Джерело
Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...