"Музей темряви": Кіно на слух і прогулянка на дотик

У Києві з’явився музей "Третя після опівночі" – перший в Україні заклад, де всі екскурсії тривають у тотальній темряві й у супроводі незрячих гідів.
Ви коли-небудь гуляли із заплющеними очима? Пробували пити каву навпомацки або писати, не бачачи аркуша? Дивилися фільми без картинки? А в Києві є місце, де можна усе це спробувати – і уявити світ іншим. Про це йдеться в матеріалі видання УП. Життя, передають Патріоти України.
Музей "Третя після опівночі" – перший в Україні заклад, де всі екскурсії тривають у тотальній темряві й у супроводі незрячих гідів. Тут можна спробувати, як це – жити у місті, нічого не бачачи. Насолоджуватися скульптурою, архітектурою й картинами лише чуйністю рук. "Дивитися" фільми самим лише слухом. І навіть грати у шахи, не дивлячись на шахівницю…

ІДЕЯ

Створити в Києві музей у темряві Аліну Марненко й Володимира Дідуса надихнули друзі, які побували в подібному закладі у Європі й розповіли, як цей досвід змінив їхнє сприйняття.

Приміщення на Олеся Гончара, 45-в, Аліна й Володимир облаштували самі, у занедбаному просторі зробили ремонт під потреби ідеї.

Так у Києві з’явився музей "Третя після опівночі".

Співзасновниця музею Аліна Марненко та гід Леоніда Пономарьова.  Фото Третя після опівночі/Facebook

Він відкрився у березні 2017 року, а у вересні з’явилася ще й тимчасова виставка "Невидиме мистецтво". Команда музею нараховує вже 9 людей, 4 з яких гіди.

Назва вводить декого в оману: люди думають, що екскурсії нічні, – але насправді вони денні. Час відвідування можна обрати в календарі на сайті, за іншим заходами – слідкувати у Facebook. А назвали музей "Третя після опівночі", тому що це найтемніший час доби.

АКТИВНОСТІ

Основна "експозиція" діє постійно – це 5 локацій про наші будні, але в темряві.

Для зрячої людини це нагода в безпечній обстановці відчути, як непросто й по-іншому ведеться незрячим або людям зі слабким зором. Переключити свої органи чуття. Більше довіряти власному тілу. І гіду, який на певний час стає "очима" для міні-групи.

"Невидиме мистецтво", яке згодом змінить нова виставка, дає нові обриси відомим речам.

Аби не позбавити вас новизни і сюрпризів, багато про екскурсії не оповідатимемо – краще підіть і відчуйте. Лише додамо, що й 40-хвилинна виставка про мистецтво, й півторагодинна прогулянка у темряві вражають кожна по-своєму.

Тут потрібно переключити свої органи чуття та більше довіряти власному тілу.  Фото Третя після опівночі/Facebook

Поводирів можна спитати про все, що цікавить. Наприклад, як незрячі рахують гроші, як уявляють собі кольори, як дивляться фільми… До речі, гіди теж кажуть "дивіться" й не знічуються, коли це сказати їм.

Цінно сприймати похід у музей не як квест, а як новий досвід. Бо навіть коли починаєш радіти, що швидко розпізнав, добре зорієнтувався, можуть трапитися несподіванки…

У вітальні потім знову звикаєш до світла і можеш доповнити враження.

Зрозуміти, що уявляв гіда з голосу інакше.

Дослідити шрифт Брайля й написати щось ним.

Повгадувати картинки у книжці для незрячих, "читаючи" їх пучками пальців.

Пограти у шахи з тактильними мітками.

Зрештою, випити чаю чи кави зі склянок, які також підписані шрифтом Брайля.

І ще у цій же кімнаті показують фільми – з попкорном і напоями, усе як годиться.

Тут можна пограти у шахи з тактильними мітками.  Фото Третя після опівночі/FacebookКІНО В МУЗЕЇ

Під час екскурсії ми запитали у гіда Вікторії, як незрячі дивляться кіно. Вона розповіла, що є фільми з тифлокоментарем – закадровим описом того, що відбувається на екрані.

Ми пошкодували, що в наших кінотеатрах такого не знайти. А згодом дізналися, що музей у темряві покаже фільм, який між фразами героїв описує коментатор!

У "Третій після опівночі" кіноперегляди влаштовували вже тричі. Крутили "Запах жінки", "Форрест Гамп" та "1+1". Ми потрапили саме на останній. Намагалися дивитися з пов’язкою на очах, але інколи хотілося підглянути.

Виявляється, ми дуже багато візуальної інформації сприймаємо фоново, не помічаємо. Коли голос за кадром описує деталі, включається уява. І навіть якщо колись бачив фільм, герої та події без картинки постають іншими. А якщо поглянути на екран, то може закортіти доповнити тифлокоментар, бо не все легко описати словами.

З незвички сприймати фільм на слух було важкувато: доводилося більше концентруватися, дослухатися – аби нічого не пропустити. Але потім, на вулиці, можна усвідомити наскільки загострилися відчуття: звуки стали виразнішими і важливішими.

Тут демонструють фільми з тифлокоментарем – закадровим описом того, що  відбувається на екрані. Фото автора

ЯК У СВІТІ Й ЯК У НАС

Організатори показу розповіли, що фільмів із україномовним тифлокоментарем бракує й їм доводиться користуватися тими, які є в російській озвучці. І то – найчастіше аудіодоріжка коментаря завантажується до фільму окремо, тож трапляються технічні труднощі.

У Європі бувають покази тифлофільмів у кінотеатрах або ж незрячі можуть попросити спеціальні навушники на звичний показ, розповіла Аліна Марненко.

В Україні ж людям з вадами зору доводиться вдовольнятися фільмами з тифлокоментарем вдома або ж ходити на сеанси без коментаря.

Ні, у нашій країні бували перегляди з тифлокоментарем у кіно, але про те, щоб це стало усталеною практикою, поки що можна лише мріяти.

Можливо, це стане ще одним "кроком назустріч" слідом за демонстрацією в кінотеатрах стрічок для батьків із малятами. Принаймні, україномовна база для цього помалу з’являється.

ЩО ВЖЕ Є

Тифлокоментування існує у світі вже понад 30 років. В Україні його започаткували 2013 року: у Львові на громадських засадах виготовили перший мультфільм для незрячих дітей "Сонячний коровай".

Тепер уже є щонайменше 4 фільми з україномовними коментарями для незрячих ("Поводир", "Щоденник пам'яті", "Я бачу", "Доторкнись і побач"), а також близько 30 мультфільмів – серед них "Чарівні Окуляри" і "Дівчинка і зайці".

Художній фільм Олеся Саніна "Поводир", адаптований для незрячих глядачів тифлокоментарем, почали показувати в наших кінотеатрах у жовтні 2014 року.

Документальний фільм "Я бачу" зняли влітку 2015 року під час всеукраїнського велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!".

Повнометражна стрічка Ольги Фразе-Фразенко оповідає про те, як люди з порушенням зору мандрували Україною на велосипедах-тандемах. За 33 дні зрячі й незрячі учасники подолали понад 3000 кілометрів, проїхали 10 областей України.

Тифлокоментар до фільму "Я бачу" створив у 2016 році львів’янин Андрій Демчук. Прем'єра фільму відбулася 25 листопада 2015 року в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, а в 2016-2017 роках фільм демонстрували в кінотеатрах України.

Андрій Демчук розробив спеціальну програму для тифлокоментарів. Він розповідав "Громадському радіо", що під час написання дисертації створив програмно-алгоритмічний комплекс, який визначає у відеоконтенті найкращі місця для накладання тифлокоментаря.


Андрій працював над мультфільмом "Сонячний коровай", документальним фільмом "Я бачу" та короткометражкою "Доторкнись і побач".

У ЧОМУ СЕНС

Похід у кіно – не лише дозвілля, але й можливість для людей із вадами зору краще влитися в суспільство, відчути себе комфортніше, побути у колі друзів.

Звісно, це не єдиний спосіб. У Києві діє "Організація незрячих людей, активних і незалежних", яка допомагає незрячим, організовує майстер-класи й інші цікаві заходи.

Є біговий клуб "Guide Runner", де люди, які слабко бачать або не бачать зовсім, можуть бігати у парі зі зрячим. Також незрячих залучають до танців.

Крім того, у столиці діє салон, де роблять масажі незрячі, чиї пальці дуже чуйні.

Десь наважуються на разові події. У листопаді 2014 року у львівському театрі імені Марії Заньковецької показали виставу з тифлокоментарем "Сватання на Гончарівці".

А в 2017 році у проекті "Різдвяна казка у Львові" для незрячих дітей передбачили виставу й екскурсію з тифлокоментарем, а також меню шрифтом Брайля.

До речі, кілька років тому у Києві був темний ресторан "Dark Side", де відвідувачі їли в повнісінькій темряві. Вони обирали з трьох видів меню й лише здогадувалися, що саме їдять, а офіціанти мали прилади нічного бачення.

Навесні 2013-го такий заклад відкрили й у Львові, з незрячими працівниками. Однак обидва ці ресторани вже закрилися.

А музей у темряві допомагає зрозуміти зрячим, із якими прикрощами й труднощами стикаються ті, хто втратив зір або ніколи не бачив. Це розуміння важливе, аби ставати кращими. А спілкування зближує нас усіх.

У ТРЕНДІ

Екскурсії наосліп є багато де у світі. Проект "Діалог у темряві" (Dialogue in the Dark) діє у 28 містах 21 країни.

Подібну до українського музею послугу пропонують, наприклад, Ізраїльський дитячий музей у Голоні або музей Schottenstift у Відні.

У мережі "Діалог у темряві" є програма обміну, аби керівники, гіди й фасилітатори музеїв могли побувати в гостях у однодумців із інших країн і обмінятися досвідом.

Найбільше місць, де можна відчути, як живуть незрячі, в Азії. Європа теж у лідерах.

України в переліку "Діалогу у темряві" немає – а музей уже є. Тож якщо бажаєте освіжити відчуття завдяки увазі до запахів, звуків і тактильних відчуттів – "Третя після опівночі" для вас.

Автор: Олена Рощина

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...