Москва напоготові: Експерт пояснив, чим можуть обернутися мітинги в Молдові

Визнання недійсними результатів виборів мера Кишиніва, які відбулися в червні, спровокувало нові масові протести в Молдові. Про їхню сутність і можливі наслідки розповіла директор молдавської Асоціації зовнішньої політики (APE) Вікторія Букетару.

Масові протести в Молдові, 26 серпня 2018 року Фото: EPA/UPGПротест 26 серпня був заздалегідь підготовлений проєвропейськими опозиційними партіями. До цієї акції готувалися, інформують Патріоти України. Протести, напевно, триватимуть, оскільки опозиційні партії незадоволені тим, як нинішній уряд вирішує певні питання, оскільки ці рішення не обґрунтовані юридично і з точки зору верховенства права. Вибори 3 червня в Кишиніві були анульовані, хоча не було чітких підтверджень того, що вони пройшли з порушеннями. Це є одним їх найважливіших питань, які проєвропейська опозиція виставляє для обговорення в суспільстві, і саме через це почалися протести.

Також 26 серпня опозиція вирішила, що вони вимагатимуть відставки уряду, адже вважають, що він порушив європейський курс Республіки Молдова і ізолював країну від європейського суспільства. Тим паче, ухвалені рішення не були добре сприйняті ЄС і Європейським парламентом. Останній виступив із резолюцією щодо політичної кризи в Республіці Молдова. Також негативна реакція послідувала від Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

Якщо говорити про протести, то у проєвропейських партій є дуже явний мотив. Але протестує також партія "Шор" (лідер цієї політсили - Алан Шор - молдавський політик і бізнесмен єврейського походження - "Апостроф"). Однак, на відміну від проєвропейських партій, це, напевно, люди, які вийшли, тільки щоб досадити іншим політичним силам, що протестують. Не можна це назвати реальними протестами. Ми бачимо порушення прав людини, тому що людей фактично примушують виходити на вулиці лише для того, щоб підірвати ті протести, які мають якийсь сенс.

Утім, я сумніваюся, що Росія має якийсь вплив на ці протести. Думаю, вони просто сидять і чекають, тому що уряд Молдови сам робить помилки, і не потрібно прикладати багато зусиль, щоб влаштувати в суспільстві кризу. Звичайно, існують якісь довгострокові проекти Російської Федерації зі впливу на Молдову, але вони мають структурний і стратегічний характер.

Навряд чи варто очікувати на перезавантаження влади протягом декількох тижнів або місяців. Але можу сказати точно, що опозиційні проєвропейські партії будуть продовжувати протестувати в тому чи іншому вигляді. І, звичайно, будуть готуватися до парламентських виборів, які призначені на 24 лютого 2019 року.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...