Мінфін бере рахунки та перекази українців під ковпак: Як здогадатись, чи вас перевіряють (інфографіка)

Контролювати фінансові операції українців будуть по-новому. Міністерство фінансів уже оприлюднило відповідний законопроект.

Фінансові операції українців перевірятимуть не тільки в банках, але навіть у ломбардах, інформують Патріоти України. Більше того, якщо підозрілий переказ помітить податковий консультант, він зобов'язаний повідомити державний орган моніторингу. Відповідні нововведення прописані в розробленому Мінфіном законопроекті "Про деякі зміни у сферах протидії відмиванню доходів, фінансування тероризму...". OBOZREVATEL з'ясував, як і кого перевірятимуть за новими правилами.

Нові правила

Контролювати фінансові операції українців будуть по-новому. Міністерство фінансів уже оприлюднило відповідний законопроект. У відомстві пояснюють: документ розробили, щоб виконати меморандум з МВФ (у п.36 угоди Україна взяла на себе таке зобов'язання).

Контролювати українців повинні не тільки банки й інші фінансові установи, але і податкові консультанти, йдеться у запропонованому документі. Причому якщо вони помітять підозрілу операцію, але не повідомляють про це правоохоронні органи, їм загрожує штраф у розмірі від 34 тис. до 255 тис. грн. Забороняється також розповідати клієнту, що його дані передали для перевірки. За це банк, або, наприклад, власник ломбарду, має заплатити від 85 тис. до 340 тис. грн. Щоправда, відповідно до закону, при цьому треба довести, що подібні дії призвели до збитків.

Варто зазначити, що в чинному законі штрафи за порушення фінансового моніторингу в рази менші. Так, якщо зараз банк, який не подав інформацію про підозрілу операцію, може заплатити до 34 тис. грн, за новими правилами - до 255 тис.

Кого перевірятимуть:

Клієнти, які роблять великі перекази. Банки та інші фінустанови зобов'язані повідомити службу державного моніторингу про великі перекази - від 300 тис. грн (або цінні папери, валюта, золото тощо в еквіваленті). Вже там перевірять, звідки взяли гроші і кому вони дістануться.

Клієнти, які роблять перекази без відкриття рахунку. Якщо перевести суму від 30 тис. грн і при цьому не відкрити рахунок, такою операцією зацікавляться офіційні органи. Дані повинні передати до Держфінмоніторингу.

Якщо є сумніви в поданій інформації. Якщо фінансова установа засумнівалась в достовірності будь-яких даних, вона за законом зобов'язана повідомити про це відповідні контрольні органи.

Клієнти, які орендують сейфи і укладають з банком кредитні договори, беруть участь у ринку цінних паперів. Їх також повинні уважно перевірити. Але тут варто враховувати, що сама по собі перевірка, якщо джерело грошей легальне, нічим не загрожує. Більше того, згідно із законом клієнт навіть не дізнається про неї.

Щоправда, здогадатися про таку перевірку все ж можна. Наприклад, якщо банк зажадав додаткові документи і відмовитися не можна. "Банк має право вимагати, а клієнт (представник клієнта) зобов'язаний надати документи і відомості, необхідні для перевірки, а також для виконання банком інших вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів", - йдеться у законопроекті.

"Банк має право вимагати, а клієнт (представник клієнта) зобов'язаний надати документи і відомості, необхідні для перевірки, а також для виконання банком інших вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів", - йдеться у законопроекті.

Нові вимоги до юридичних осіб та захист фінансових установ

У Міністерстві фінансів впевнені: якщо приховати обмін інформацією між Держфінмоніторингом та банками (ломбардами, кредитними спілками тощо), то їм буде легше працювати. Мовляв, це дозволить уникнути тиску з боку недобросовісних клієнтів. Але є й інша сторона - порушники заздалегідь не дізнаються про те, що в їхній справі вже працює, наприклад, СБУ.

Головні цілі законопроекту: попередити відмивання незаконних коштів і припинити фінансування тероризму. Такі норми законодавства - нормальна європейська практика. Більше того, в одній з європейських Директив йдеться про необхідність змінити фінансовий моніторинг.

У документі також описано, що буде з активами тих, хто фінансує терористів. Суб'єкти первинного моніторингу (це і є самі фінансові установи) зобов'язані заморозити підозрілі рахунки та операції і повідомити про них СБУ. Правоохоронні органи після цього мають у стислі терміни провести перевірку і відразу ж повідомити про неї фінустанову. Якщо "заморожені" кошти знадобилися, наприклад, на оплату комуналки, адвокатів, погашення іпотеки - отримати до них доступ можна буде тільки через суд. Більше того, в законі сказано, що голова СБУ для отримання доступу до грошей повинен через Міністерство закордонних справ попросити дозволу у Ради Безпеки ООН.

Ще одне нововведення торкнеться всіх юридичних осіб. Тепер вони повинні вказувати свого кінцевого власника. Цю інформацію треба оновлювати, якщо у структурі власності з'явилася нова людина - повідомляти про це державного реєстратора.

"У разі виявлення юридичною особою неповноти або неточності, помилки у раніше поданій державному реєстратору інформації про кінцевого власника (контролера) і структуру власності, юридична особа не пізніше 3-х робочих днів з дня їхнього виявлення має повідомити про це", - йдеться у законопроекті.

Якщо проект підтримають в уряді, а тоді успішно винесуть на голосування до Ради, всіх порушників внесуть до окремого реєстру (там будуть зокрема і фізичні особи). Банкам заборонять вести з ними договірні відносини. Нові правила, впевнені у Мінфіні, дозволять скоротити фінансування тероризму, відмивання грошей і виконати рекомендації міжнародних партнерів, зокрема і МВФ.

Джерело: Обозреватель

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...