Made in Ukraine: Предок "Градів" і "Торнадо" був винайдений в Україні в XV-XVII ст. (фото)

Ожига (органка, шмигівниця, сорока), так називався далекий предок сучасної зброї XV-XVII ст., який був винайдений в Україні.


У мережі показали зброю XV-XVII століть, винайдене в Україні. Його опублікували в Twitter-акаунті istpravda88.

Прабатько "Граду" й "Торнадо" - ожига (органка, шмигівниця, сорока). Зброя XV-XVII ст. Винайдена в Україні., - підписане фото.

Ожига, органка, сорока, шмигівниця - козацька багатоствольна скорострільна вогнепальна зброя. Ожига складається з багатьох з'єднаних разом стволів ручної вогнепальної зброї або дрібнокаліберних гармат, встановлених на возі або колісному лафеті. Часто ожигу робили із залізних пищалей, поєднуючи їх з лафетом; стріляли вони залізними кулями

В середньому у ожиг було від 5 до 14 стволів, але зустрічалися екземпляри і з більш ніж 100 стволами. Ожиги були різного калібру - від установок зі стволами під мушкетну кулю до великих гармат, встановлених на одному лафеті.

Процес зарядки ожиги набагато довший ніж у звичайній рушниці чи гармати, проте це компенсується великою забійною силою і щільністю стрільби. Ожига забезпечувала ведення залпового вогню і була функціональним прообразом кулемета.

Ожига, як правило, використовувалася під час оборонних дій або під час морських боїв (багатоствольні гармати встановлювалися на чайках). При правильному застосуванні ожига завдавала великих втрат супротивникові і здійснювала значний психологічний ефект на супротивників.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...