Конструкторські бюро "Південне" і "Луч": Які перспективи ракетобудування в Україні

Розвиток військового сегмента в ракетобудуванні взяли на себе Державне Київське конструкторське бюро «Луч» (м.Київ) та Державне конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля (м Дніпро).

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на видання "Петро і Мазепа".

В Україні зараз існує два основних конструкторських об’єднання, які займаються створенням нових ракетних систем і розробляють варіанти модернізації вже наявних комплексів.
Розвиток військового сегмента в ракетобудуванні взяли на себе Державне Київське конструкторське бюро «Луч» (м.Київ) та Державне конструкторське бюро «Південне» ім. М.К.Янгеля (м Дніпро). Ці два науково-виробничих об’єднання відповідають за організацію та координацію ряду ракетних програм в Україні та є провідними підприємствами у своїй галузі. Про це усвоєму матеріалі “Ракетные перспективы Украины” роповідає Ділан Малясов – головний редактор defence-blog.com на сторінках порталу “Петро і Мазепа”.
Якщо ж детально розглядати діяльність кожного КБ окремо, то можна звернути увагу, що КБ «Луч» має явну підтримку з боку офіційного Києва у вигляді державного оборонного замовлення та організації ряду дослідно-конструкторських робіт (ДКР) в інтересах Збройних сил України.
Одним з найвідоміших проектів КБ «Луч» став так званий ракетний комплекс «Вільха», який насправді є глибокою модернізацією реактивних снарядів для систем залпового вогню типу 9К58 «Смерч». Реактивні снаряди, розроблені в КБ «Луч» в рамках ДКР «Вільха», являють собою модернізовані снаряди від реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) “Смерч” зі встановленою системою корекції траєкторії польоту снаряда за рахунок імпульсних двигунів.

Незважаючи на ряд гучних заяв політиків і військових експертів, дальність дії нового боєприпасу не перевищує 120 км (ряд джерел говорить про діапазон від 150 до 170 км). Основна особливість нового боєприпасу від КБ «Луч» полягає саме в щодо високої точності ведення вогню за рахунок установки системи корекції снаряда під час польоту. Це дозволяє значно скоротити витрату боєприпасів для ураження однієї мети та збільшити точність в рази в порівнянні з радянськими боєприпасами, призначеними для РСЗВ «Смерч». Також варто відзначити, що снаряди по ОКР «Вільха» будуть випускати в Україні з нуля на базі нової виробничої площадки. Збройні сили України мають гостру потребу в подібних ракетних системах для часткової заміни застарілих РСЗВ «Смерч» і тактичних ракетних комплексів «Точка-У».

Роботи з модернізації реактивних снарядів для РСЗВ типу «Град» і «Ураган» також будуть проводитися за участю фахівців КБ «Луч».

Крім того, КБ «Луч» успішно просувається в напрямку створення нового противокорабельного ракетного комплексу, що розробляється в рамках ДКР «Нептун». Як і у випадку з «Вільха», новий протикорабельних комплекс створюється на базі наявного науково-технічного доробку. В основу конструкції нової ракети лягли технічні рішення та ідеї радянської протикорабельної ракети Х-35, але при цьому з нуля створюється вся інфраструктура, необхідна для застосування нового ракетного комплексу. Ведуться роботи по створенню машин бойового управління, забезпечення бойового чергування, транспортно-заряджаючий і нової радіолокаційної станції загоризонтного виявлення.

Згідно з даними з відкритих джерел, незабаром очікується перші випробування самої ракети, яка розробляється для застосування як з мобільних наземних пускових установок, так і з можливістю адаптації для установки на бойові кораблі і навіть застосування на літаках типу Су-27. Новий ракетний комплекс «Нептун» повинен стати асиметричною відповіддю на зростання військової потужності Військово-морського флоту Російської Федерації в акваторії Чорного моря. Вже протягом найближчих декількох років очікується поява даного комплексу в серійної модифікації.

Крім цього, в стінах КБ «Луч» також ведеться ряд робіт по створенню перспективних зенітних ракет для оснащення нових українських комплексів протиповітряної оборони (ППО) і модернізації зенітних ракет таких комплексів, як С-300, «Бук», «Оса», «Стріла -10».

Всі вище перераховані ракетні програми мають підтримку з боку держави і розвиваються швидкими темпами в зв’язку з тим, що в їх основі лежать вже готові і перевірені рішення, а КБ «Луч» має величезний досвід в даній сфері і раніше успішно справлялося з роллю координатора ракетних програм .

Що ж стосується КБ «Південне», то фахівці з Дніпра пішли по тернистому шляху, і ведуть свої розробки з нуля. Всі їх роботи проводяться в ініціативному порядку або за рахунок коштів, наданих іноземними партнерами. Напевно, побоюючись можливих невдач або прорахунків, що властиво будь-якому новому проекту, українська влада і зробили ставку на КБ «Луч». Але при цьому всі розробки і проекти КБ «Південне» знаходяться під пильною увагою з боку чиновників з Міністерства оборони України, які відкрито заявляють про свою зацікавленість, але вже в готовому продукті.

Зараз в КБ «Південне» активно працюють над створення нового сімейства оперативно-тактичних ракетних комплексів (ОТРК) під шифром «Грім-2». Роботи ведуться за рахунок коштів іноземного партнера, який висловив свою зацікавленість у розробці системи подібного типу. ОТРК «Грім-2» вже вийшов на етап створення робочого прототипу як самої ракети, так і пускової установки для неї. При цьому в створенні нового ОТРК беруть участь велика кількість українських підприємств. Так, абсолютно нову пускову установку створили на Харківському заводі транспортного устаткування за участю державного підприємства «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова».

На відміну від «Вільхи», новий ОТРК створюється не як тимчасовий захід із заміщення застарілих зразків військової техніки. «Грім-2» – це стратегічно важливий ракетний комплекс, який має дальність дії від 350 км (окремі джерела говорять про 500 км і вище). Аналогами даного комплексу можна назвати російський ОТРК «Іскандер-М», турецька комплекс «Bora» і китайський M-20.

Втім, варто констатувати, що до моменту випуску першого серійного комплекту ОТРК «Грім-2» може пройти щонайменше ще 5-7 років.

Крім ОТРК в «Південному» розробляється ще й сімейство крилатих ракет під назвою «Коршун». Як і у випадку з «Грім-2», розробка крилатих ракет також ведеться в ініціативному порядку та за підтримки іноземних партнерів. Ракети «Коршун» мають сучасною автоматичною системою наведення на ціль і призначені для ураження надводних кораблів, добре укріплених бункерів, командних пунктів, мостів і дамб.

Здатність летіти гранично низько над землею з огибанием рельєфу місцевості ускладнює виявлення крилатої ракети і збільшує її шанси на подолання системи протиповітряної оборони потенційно противника. Як і у випадку з «Грім-2», у створенні нової крилатої ракети бере участь цілий ряд українських підприємств, в тому числі і «Мотор Січ».

У КБ ведеться розробка різних модифікацій крилатих ракет класу «повітря-поверхня», «поверхня-поверхня», «корабель-поверхня» і «корабель-корабель». Залежно від обраної платформи носія варіюється і дальність дії даних ракет. Відзначається, що дальність застосування даного сімейства крилатих ракет може становити від 300 км і вище і відповідає P-500 (9М728) – російська крилата ракета, яка використовується в складі комплексу «Іскандер-К».

Найцікавішою і проривний розробкою КБ «Південне» вважається створення абсолютно нових літальних гіперзвукових апаратів. Так, можна відзначити недавно представлений проект нової крилатої гіперзвукової ракети. Даная розробка була представлена широкому загалу тільки на початку 2018 року. Проект являє собою високошвидкісну ракету з гіперзвуковим прямоточним повітряно-реактивним двигуном зі стартового-розгінної щаблем.

Дальність дії нової крилатої гіперзвукової ракети може становити близько 480 км, але слід зазначити, що технічні характеристики ракети дозволяють збільшити дальність дії до 1750 км. Даний ракетний комплекс може застосовуватися для знищення великих з’єднань надводних кораблів, важливих військово-промислових цілей, командних пунктів з’єднань військ потенційного противника. Про можливі терміни реалізації даної програми інформації немає.

Таким чином, можна зробити висновки, що два провідних конструкторських бюро з ракетобудування в Україні вибрали абсолютно різні шляхи розвитку. Київський «Луч» зробив ставку на відносно недорогі і перевірені рішення, а фахівці з КБ «Південне» вкладаються в перспективні, але ризиковані проекти.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...