Коли Росія перейде в атаку: Як країни Балтії збираються відбивати переважаючі сили ворога

Приблизно третина респондентів готові брати участь в оборонній війні, якщо Росія почне вторгнення.

Менш ніж за 72 години війська спеціальних операцій США перетворили нічим не примітну резервну базу в селі у польській глибинці на штаб-квартиру імітованої війни з особливою місією: звільнити три балтійські країни НАТО від наземного вторгнення, інформують Патріоти України.

Однак якби ви дивилися на все те, що відбувається за периметром, то ніколи не дізналися б про його існування. Лише кілька невибагливих радіоантен позначають точки навколо старого складу, всередині якого співробітники спеціальних операцій США створили свій операційний центр.

Сили спеціальних операцій США з різних підрозділів тренувалися в Польщі з початку травня і до кінця червня в межах навчань під назвою «Троянський слід» (Trojan Footprint). У «Троянському сліді» брало участь приблизно 2000 спецпризначенців і солдатів особового складу із 13 країн. Це імітація прихованих бойових дій сил особливого призначення (у військових колах її називають нетрадиційною або партизанською війною) має передувати звичайному наступу НАТО на випадок, якщо Росія спробує вторгнутися у країни Балтії.

З боку США беруть участь: спецпризначенці армії США («зелені берети»), 10-та група спеціальних сил, що розташовані в Європі, а також військово-морські сили США («морські котики»), підрозділи повітряних операцій спеціального призначення ВПС США, що літають на CV-22 Ospreys і MC-130 Talons. Крім того, у навчаннях брали участь винищувачі США F-16, бомбардувальники B-1 і бойові кораблі AC-130.

Сили США готуються швидко розв'язувати і вести приховану війну опору разом із силами територіальної оборони Прибалтики. Сили територіальної оборони включають в себе нерегулярні, добровольчі збройні загони у трьох балтійських країнах: Естонії, Латвії та Литві. Різного рангу: від Національної гвардії Латвії до Союзу оборони Естонії – громадянської воєнізованої групи, яка у вихідні готує 25 400 своїх добровольців до партизанської війни.

Разом із цими підрозділами, у межах «Троянського сліду», спецслужби США відпрацьовували операцію щодо «розчищення шляху» контрнаступу сил НАТО для звільнення Прибалтики від вторгнення.

«[Сили спеціальних операцій] не збираються витісняти противника з Балтії самостійно, – сказав командир 10-ї групи спеціальних сил США Лоуренс Фергюсон під час інтерв'ю. – Наше завдання тут – підготувати поле бою для звичайних збройних сил». Коли його попросили пояснити, що означає «підготувати поле бою», Фергюсон відповів: «Я говорю про виявлення та використання слабких місць противника».

У навчаннях «Троянський слід» безпосередньо не йдеться про те, що в їхній імітації Росія – ворог (опонента називають «практично рівним» противником). Проте, військові чиновники США не цураються відкрито заявляти, що одна з основних цілей – стримування російської воєнної агресії у Балтійському регіоні.

«Ми дуже сподіваємося на страхітливий ефект від того, що ми тут, – сказав Фергюсон. – Наша постійна присутність у Прибалтиці чітко показує, що ми будемо серйозно ставитися до будь-яких махінацій. Думаю, це важливий сигнал».

Командир спецпризначенців зупинився, примружився і додав: «Збиратися воювати з Америкою – погана ідея».

Ми вчимося

Окрім меседжу Москві, одна з головних цілей «Троянського сліду» – провести тренувальні логістичні та адміністративні навчання, щоб уміти швидко розгортати експедиційну, нетрадиційну війну: більшість спецслужб США не робила нічого такого з часів терористичної атаки 11 вересня 2011 року.

«Ми так довго воюємо на Близькому Сході і в Іраку, що просто потрібно взяти і застосувати це, – сказав Фергюсон. – В Іраку і Афганістані у нас є надійна інфраструктура – ми до такого звикли».

До «Троянського сліду» командири рідко інформували своїх підлеглих про те, куди вони вирушають. Тобто план був суворо засекреченим і інформацію про нього не розголошували. Робилося все, щоб навчання було максимально наближеними до реальності – тобто, хаотичними. За словами офіційних осіб США, звичайний контрнаступ НАТО щодо звільнення Прибалтики від наземного вторгнення, з мобілізацією і напрямком військ, може зайняти тижні. Тож спеціальні сили США, які беруть участь у «Троянському сліді», вчилися бути самостійними.

Війська США перенесли в Долашево власні кухні, намети і ванни.

«Метою цих навчань є швидке розгортання сил спеціальних операцій у Польщі і Прибалтиці в найкоротші терміни і, головне, – тихо», – сказав Вейсман.

На 33-й авіабазі недалеко від міста Полідз співробітники спецслужб ВПС США перетворили занедбану контрольну вежу радянського часу на свій операційний центр. Усередині старої будівлі ці елітні авіаційні підрозділи заповнили своїм високотехнологічним, чутливим обладнанням кілька кімнат.

Коли по вузьких коридорах проносився льотний екіпаж, командир повітряного десанту посміхнувся, пояснивши, що тісні приміщення зробили тренувальну обстановку більш незручною і напруженою.

Під час «холодної війни» департамент планування в НАТО розглядав Фульдський коридор – низинний коридор на північний схід від Франкфурта (Німеччина), – як найімовірніший маршрут вторгнення радянських танків до Західної Німеччини.

Сувалкской коридор – 60-мильний наземний коридор, що з'єднує Польщу з Литвою. Це єдина сухопутна територія, що зв'язує три балтійські країни-НАТО з іншою частиною альянсу; на заході він межує з російським анклавом – Калінінградом, а на сході – з Білоруссю, союзником Росії.

Багато військових експертів стверджують, що Сувалкський коридор – найімовірніша мішень російського вторгнення у країни Балтії; можливість ефективно відрізати Балтику від будь-яких наземних підкріплень сил НАТО з інших регіонів.

Як це відбуватиметься?

Своїм вторгненням в Україну, Росія увергнула в шок три прибалтійські країни члени НАТО – Латвію, Литву й Естонію, а також сусідню Польщу. Загалом ці країни розглядають воєнну агресію Росії як власну загрозу.

Те, що Росія балансує на межі війни у Східній Європі, ще більше посилило напруженість: зокрема – стало причиною появи кораблів і літаків НАТО, адже з боку Росії – бойові літаки, а також підривна пропаганда і кібератаки, спрямовані на розпалювання сепаратизму серед російських меншин у регіоні.

У зв'язку з російською загрозою, члени НАТО у країнах Балтії вжили односторонніх заходів щодо зміцнення своєї оборони. Експерти кажуть, що з 2014 року вони всі значно збільшили свої військові бюджети. Однак їхні регулярні сили, як і раніше, не дотягують до кількості російських у регіоні.

Тому у планах національної оборони країн Балтії закликають до загальної мобілізації своїх суспільств для опору на випадок вторгнення Росії.

«РФ намагається знищити наше суспільство, – поділився в інтерв'ю The Daily Signal лейтенант Леонід Калниньш, глава міністерства оборони Латвії. – Відповідальність за захист нації тепер покладено на кожного громадянина».

Спадщина воєнізованих формувань Другої світової війни проникає глибоко у країни Балтії і Польщі, де громадяни боролися проти загарбників нацистів і червоноармійців. Воєнне втручання Росії в Україну у 2014 році стало причиною нарощування чисельності загонів територіальної оборони балтійських країн НАТО: спрацювало історично сформоване мислення чинити опір.

«Росії в Латвії ніхто не боїться. Але ми хочемо бути готовими до її можливих дій, – сказав Калниньш. – У них багато військових підрозділів поблизу наших кордонів... Усі сценарії російських навчань орієнтовані на напад, а не оборону».

У сусідній Литві відновили призов. Загальна чисельність населення Естонії – 1,3 млн осіб, з них - постійна армія налічує приблизно 6000 військовослужбовців, а її Союз оборони – громадянське напіввійськове формування – складається приблизно із 25 400 добровольців. Національна гвардія Латвії, у лавах якої приблизно 8000 військовослужбовців, є найбільшою складовою збройних сил країни і основною силою стратегії «всеосяжної оборони» щодо протидії російському вторгненню.

Нещодавнє опитування в Латвії засвідчило, що приблизно третина респондентів готові брати участь в оборонній війні, якщо Росія почне вторгнення. Третина заявляла, що нічого не зробить, а решта сказали, що покинуть країну.

Переклад НВ, оригінал опубліковано на The Daily Signal

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...