Євростандарт: Впровадження директив ЄС щодо посвідчень водіїв автотранспорту (відео)

Уряд України зобов'язався до листопада 2017 року завершити впровадження директив ЄС щодо посвідчень водіїв автотранспорту.

Загалом це стосуватиметься 10 мільйонів українських водіїв. Згідно з директивою 2006126EC, посвідчення водія не мають бути довічними, а видаватися на максимально 15 років.
"Це необхідно, щоби оновлювати інформацію і посилити захист від підробок", - сказала одна з авторів дослідження організації "Український центр європейської політики" Світлана Майструк.
За її словами, під час отримання нових посвідчень має бути і обов'язковий медогляд водія, який відбувається в Євросоюзі за спрощеною процедурою під час візиту до одного лікаря. Але для водіїв вантажівок та автобусів термін дії прав має бути скорочений до 5 років, а медогляд може бути більш прискіпливим.
"Для всіх водіїв віком від 50 років може також бути запроваджений обов'язковий медогляд кожні 5, чи навіть 3 роки, залежно від того, як вирішить сама країна", - повідомила експертка.
Вимоги до професіоналів зростуть

Вагомішою для виконання має бути директива 2003/59/ЄС, яка стосується професійних водіїв, водіїв вантажівок та автобусів. Якщо директива 126 має рекомендаційний характер, і деякі її положення можуть бути проігноровані національними урядами, то директива 59 зобов'язує уряди пильнувати кваліфікацію та стан здоров'я водіїв великих транспортних засобів. "Директива не регламент і ми можемо іти своїм шляхом її впровадження. Але її виконання в повному обсязі обов'язкове, бо водії, що перевозять людей і вантажі, повинні мати зовсім інший рівень знань і підтверджувати свою професійну кваліфікацію", - зазначив експерт з питань транспорту Володимир Каськовецький.


Він вважає, що метою цієї директиви є, зокрема, залучення до професії молодих людей, підвищення стандартів цієї професії і рівня безпеки на автошляхах.
"Водій-професіонал має набути необхідні специфічні знання та навички на спеціальних курсах, і щоп'ять років підтверджувати ці знання на відповідних навчальних програмах. Ця директива вже впроваджена в країнах Євросоюзу", - зазначив експерт.

Він порадив Міністерству інфраструктури України додати до розробленого ним законопроекту щодо впровадження директиви ЄС №59 кілька положень, серед яких обмеження віку водіїв-професіоналів і кваліфікаційної картки водія.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...