Якщо нафта підстрибне до $100 за барель, згодом станеться падіння цін - аж до $20 за барель, - президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ"

У США залишається можливість змінити ситуацію на світовому ринку нафти, щоб не дати розгулятися Росії , вважає Михайло Гончар.

Через спекулянтів зростання цін на бензин на українських АЗС випереджає підвищення вартості нафти, заявив президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, інформують Патріоти України.

"Стрибок цін на нафту станеться, якщо проти Ірану введуть жорсткі санкції. Однак Іран – не та країна, яка визначає стан світового ринку нафти. Іранський експорт істотний, але це не Саудівська Аравія, не США і не Росія. Жорстка лінія Америки в частині санкцій проти Ірану призвела до того, що вартість нафти поповзла вгору. Це спекулятивний тренд. Спекулянтам – трейдерам і банкам – потрібен будь-який привід, щоб швидко випустити в ефір свій прогноз. А на піднятті паніки вони заробляють. Потрібно розуміти, що частина іранської нафти завжди буде на ринку, які б санкції не вводили. Наприклад, її купуватиме Китай. А цього Ірану цілком достатньо. Якщо припустити, що Іран взагалі не буде експортувати нафту, то можна сказати: загін не помітить утрати бійця. Їх нішу згодом займуть інші гравці", – зазначив Гончар.

За його словами, змінити ситуацію на світовому ринку нафти можуть США.

"Так, є підстави очікувати підвищення ціни на нафту. Але це не станеться в одну мить. Багато чого залежатиме від США. Вони допустили грубу помилку, дозволивши з'явитися російсько-саудівському нафтовому альянсу. Водночас Саудівська Аравія розуміє, що РФ – союзник Ірану. Тому у США залишається можливість змінити ситуацію на світовому ринку нафти, щоб не дати розгулятися Росії. Оскільки в нинішніх умовах вона почуватиметься досить комфортно. Так, це буде не "бізнес клас", який був би реальністю за умови ціни $120 за барель. Але навіть $80 – прийнятно для РФ, це для них "економ". Жирку, звичайно, не нагуляють, але попустувати зможуть", – сказав співрозмовник.

На його думку, у зростанні цін на нафту для України більше негативних моментів, ніж позитивних.

"Можливо, нафта і повернеться до позначки $100 за барель. Але точно не цього року. І до того ж, потім це приведе до серйозного падіння цін. Аж до $20 за барель. Дефіциту нафти і потужностей для її видобування немає. Домовленості країн-експортерів про скорочення видобування дуже неміцні. Ще вартість нафти може істотно зрости, якщо на Близькому Сході почнеться війна. Або щось трапиться із Саудівською Аравією. Що стосується України, то у нас тут свої спекулянти. Нафта ледь піднялася у ціні і тут же зростає вартість бензину на наших АЗС. Ніби вони цю нафту вже купили і переробили. Тобто з погляду пересічного громадянина – це погано. А ось для нашого сировинного експорту є плюси від зростання цін на нафту. Але мені здається, для нас тут мінусів усе ж більше, ніж плюсів", – підкреслив Гончар.

На думку найбільших світових трейдингових компаній, у 2019 році ціни на нафту можуть перевищити $100 за барель.

Агентство "Інтерфакс-Україна" повідомляло, що 23 вересня ціна на нафту еталонної марки Brent зросла до максимуму з листопада 2014 року – листопадовий ф'ючерс піднімався до $80,60 за барель.

У повідомленні Нафтогазової асоціації України від 5 жовтня ідеться, що зростання цін на бензин і дизельне паливо в роздріб почалося у 20-х числах серпня. У середньому за цей період ціни на бензин зросли на 3,50 грн/л (12%), а на ДП – на 3,60 грн/л (13%).

Така поведінка ринку палива обумовлена сукупністю різкого ослаблення національної валюти і зростанням світових цін на нафту, пояснили в асоціації. Видання "Обозреватель" 11 жовтня повідомило, що наприкінці 2018 року середня вартість бензину А-95 може становити приблизно 35 грн/л (зараз приблизно 33,2 грн).

Джерело: Гордон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...