Як вберегтися від небезпечних бактерій, що викликають харчові отруєння, - Супрун

Влітку завжди зростає спокуса з'їсти немиту сливу, відразу куплену на ринку, або ж спробувати в'ялену рибу на березі моря.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, як вберегтися від небезпечних бактерій, що викликають харчові отруєння. Про це Супрун написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, інформують Патріоти України.

Уляна Супрун зазначила, що влітку складно утриматися від будь-яких їстівних спокус у вигляді риби або фруктів.

"Влітку завжди зростає спокуса з'їсти немиту сливу, відразу куплену на ринку, або ж спробувати в'ялену рибу на березі моря. Втім, це бажання може бути небезпечним для вашого здоров'я! Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешеріхіоз - всі ці небезпечні хвороби та стану об'єднує те, що в наш організм бактерії-збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими і неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання в забруднених водоймах, брудні предмети побуту і руки", - розповіла і о. міністра.

Вона дала кілька рекомендацій про те, як уникнути отруєнь і при цьому ласувати улюбленими продуктами. В першу чергу Супрун відзначила важливість миття рук.

"Мийте руки. Обов'язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Брудні руки є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь і появи небезпечних хвороб та станів", - написала в. о. міністра.

Уляна Супрун порекомендувала уникати споживання різних видів риби.

"Уникайте споживання в'яленої, копченої, солоної і консервованої риби. Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Наприклад, ботулінічний токсин", - порадила Супрун.

Також вона рекомендує перевіряти термін придатності продуктів, навіть якщо продукти нормально виглядають і пахнуть.

"Не їжте продукти, у яких закінчився термін придатності. Навіть якщо ця їжа нормально виглядає і пахне. Терміни придатності визначають і вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованої їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми", - зазначила Супрун і порадила не купувати продукти на стихійних ринках.

"Не купуйте продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках. Якщо є хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм і правил зберігання їжі в місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї. Якщо ж ви все-таки купуєте там їжу, проводите термічну обробку, особливо, молока і молочних продуктів", - написала в. о. міністра.

І наостанок, Уляна Супрун порекомендувала ретельно мити овочі і фрукти і обдавати їх окропом при потребі.

"Ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою, а для споживання дітьми - обдайте окропом", - резюмувала Супрун.

Вона нагадала, що перші ознаки харчового отруєння з'являються раптово і закликала не займатися самолікуванням.

"Перші ознаки харчового отруєння звичайно з'являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея. При появі симптомів - не займайтеся самолікуванням і зверніться до лікаря!", - повідомила в. о. міністра.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...