В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, як вберегтися від небезпечних бактерій, що викликають харчові отруєння. Про це Супрун написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, інформують Патріоти України.
Уляна Супрун зазначила, що влітку складно утриматися від будь-яких їстівних спокус у вигляді риби або фруктів.
"Влітку завжди зростає спокуса з'їсти немиту сливу, відразу куплену на ринку, або ж спробувати в'ялену рибу на березі моря. Втім, це бажання може бути небезпечним для вашого здоров'я! Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешеріхіоз - всі ці небезпечні хвороби та стану об'єднує те, що в наш організм бактерії-збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими і неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, під час купання в забруднених водоймах, брудні предмети побуту і руки", - розповіла і о. міністра.
Вона дала кілька рекомендацій про те, як уникнути отруєнь і при цьому ласувати улюбленими продуктами. В першу чергу Супрун відзначила важливість миття рук.
"Мийте руки. Обов'язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Брудні руки є однією з найбільш поширених причин харчових отруєнь і появи небезпечних хвороб та станів", - написала в. о. міністра.
Уляна Супрун порекомендувала уникати споживання різних видів риби.
"Уникайте споживання в'яленої, копченої, солоної і консервованої риби. Якщо консервовані продукти були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином - вони можуть стати причиною інфікування. Наприклад, ботулінічний токсин", - порадила Супрун.
Також вона рекомендує перевіряти термін придатності продуктів, навіть якщо продукти нормально виглядають і пахнуть.
"Не їжте продукти, у яких закінчився термін придатності. Навіть якщо ця їжа нормально виглядає і пахне. Терміни придатності визначають і вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованої їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми", - зазначила Супрун і порадила не купувати продукти на стихійних ринках.
"Не купуйте продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках. Якщо є хоч мінімальний сумнів щодо дотримання санітарних норм і правил зберігання їжі в місці, де її купуєте, - утримайтеся від неї. Якщо ж ви все-таки купуєте там їжу, проводите термічну обробку, особливо, молока і молочних продуктів", - написала в. о. міністра.
І наостанок, Уляна Супрун порекомендувала ретельно мити овочі і фрукти і обдавати їх окропом при потребі.
"Ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою, а для споживання дітьми - обдайте окропом", - резюмувала Супрун.
Вона нагадала, що перші ознаки харчового отруєння з'являються раптово і закликала не займатися самолікуванням.
"Перші ознаки харчового отруєння звичайно з'являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея. При появі симптомів - не займайтеся самолікуванням і зверніться до лікаря!", - повідомила в. о. міністра.
За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...
Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...