Як не стати "лохом", купуючи через інтернет, - лайфхак

Що треба робити, щоб не стати жертвою інтернет-злочинців.

Все частіше українці купляють різноманітні товари через мережу Інтернет. І це обґрунтовано, оскільки, дуже часто в мережі Інтернет товари, як правило, на 20-30% дешевші, аніж у звичайному магазині.

З активізацією інтернет-ринку активізувалися і різноманітні шахраї, які, використовуючи різноманітні схеми, видурюючи у людей гроші.

Щоб не стати жертвою інтернет-злочинців, варто дотримуватися простих порад:

1. Купляйте товар лише на перевірному інтернет-ресурсі. Не купляйте товар на першому ресурсі, який Вам трапився – продивіться сайт, чи він не виглядає "однодневкою" - на швидко написані статті, погане фото, примітивний вигляд, обмаль контактів…

2. Прогугліть інтернет-магазин, ввівши його назву у строку запиту Google. Це дасть можливість подивитися, наскільки довго існує інтернет-магазин. "Однодневка" – в Google не буде відображатися.

3. Старайтеся купувати товар в інтернет-магазинах, які знаходяться на відомих порталах: "Аліекспрес, Пром.юа, OLX, Аукро, Закупка…".

4. Дуже критично ставтесь до різноманітних неймовірних акцій – знижки 50-80%. Як правило, чим вигідніша пропозиція, тим і надзвичайно високий рівень ризику, особливо, коли Вас просять перерахувати гроші наперед.

5. Ніколи не сплачуйте всю суму одразу за товар – це є найбільш ризикованим варіантом купівлі товару в мережі Інтернет. Максимум, на що можна погодитися, на невелику передоплату – 10-15%. Аксіома полягає в тому, що якщо продавець є серйозним і справжнім підприємцем – він надішле вам товар за передоплатою по Новій пошті – ця компанія надає можливість зворотного платежу за товар, який вам підійшов.

6. Перед тим, як сплачуєте, постарайтесь встановити контакт через телефон і задайте пару питань менеджеру – по їхніх відповідях ви зможете скласти картину про продавця та їхній товар.

7. Використовуйте надійні платіжні системи, до прикладу систему ПриватБанку. При перекиданні коштів на рахунок – ви зможете ідентифікувати продавця.

8. Якщо все ж таки Вас обманули – негайно зверніться за консультацією до адвоката та до правоохоронних органів. Зверніться, не залишіть це просто так, оскільки за мовчазної згоди постраждають інші люди!

І найголовніша порада – будьте дуже уважні і не спішіть, яка б красива акція не була – приймайте рішення головою, а не емоціями!

Сергій Гула

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...