Як би в Росії "не тягли ковдру на себе": Історик розповів про Іллю Муромця і його національну приналежність

2 серпня в Києві відкрили пам’ятник Іллі Муромцю. Так кому ж він належить - Росії чи Україні?

У Києві 2 серпня відкрили пам’ятник Іллі Муромцю, інформують Патріоти України. Довкола походження цієї постаті було безліч суперечок, адже богатир є героєм російських билин. Так кому ж він належить - Росії чи Україні? Про національність Муромця та його історичний прототип розповів доктор історичних наук Микола Бандрівський.

- Чи був у Муромця історичний прототип?

- Достовірних літописних свідчень немає. Є кілька історично задокументованих осіб доби Середньовіччя, яких намагаються зіставляти з Іллєю Муромцем. У будь-якому разі народні оповіді про цього героя з'явилися на території, на якій раніше засвідчено етнонім Русь: Київщина і Чернігівщина.

- Українець він чи все ж таки росіянин?

- Оскільки місцем народження і основних звитяг Іллі Муромця є північно-східні території сучасної України, то, природно, маємо вагомі підстави вважати його генетичну й культурну спорідненість саме з давньоукраїнською спільнотою цих місць. Нагадаю, що назва "Україна" з’являється на сторінках літописів власне у ХІІ ст.

- Не доречніше було поставити пам'ятник якомусь більш реальному герою?

- Ні, у даному разі все було зроблено правильно. Насмикати із давньої історії реальних видатних особистостей - не проблема! Тут інше - натлі дедалі зростаючого зазіхання росіян (їхніх уряду, науки, культури) на нашу давньоруську спадщину треба от такими монументальними творами демонструвати, що це (зокрема билинний герой Ілля Муромець) є частиною нашої давньоукраїнської культури.

Свого часу радянська влада всіляко поширювала ідеї монументальної пропаганди. Так от сьогодні це активно реанімує і на всіх рівнях масово впроваджує недружня нам російська сторона, претендуючи на такі величні у давньоукраїнській історії постаті, як, наприклад, св.Володимир. Ми що у такому разі маємо мовчати і не пропагувати власну культуру? Ні, саме такими пам’ятниками, як щойно відкритий, наш народ перед світом заявляє про своє першочергове право на спадщину Київської Русі.

Автором скульптури став 32-річний Володимир Журавель. Її висота від копита коня до наконечника списа в руках Муромця - сім метрів. Сам богатир разом з конем важить понад дві тонни.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...