"Для мене - це ново і круто", - глядачі про перший фільм, в якому українці перемогли

Неймовірно сильна, трагічна і достовірна стрічка, саме так глядачі охарактеризували історичну драму "Червоний".

За перші вихідні прокату історична драма "Червоний" зібрала 1,5 млн. грн. Прем'єра фільму відбулась 24 серпня, у День Незалежності України. Режисер картини Заза Буадзе, автор сценарію - Андрій Кокотюха. Бюджет стрічки становив 20 млн грн, з яких половину надало Держкіно.

Головний герой стрічки командир сотні УПА Данило Червоний.

У 1947-му піднімає повстання у одному з таборів ГУЛАГу. Декорації побудували на одній із закинутих шахт Кривого Рогу, неподалік урвища "Провал СРСР".

У масовці знялись близько 800 чоловік, в тому числі колишніх в'язнів.

У київському кінотеатрі "Київська Русь" на вечірньому сеансі в день прем'єри заповнені дві третини залу. Більшість глядачів, старші за 25 років.

"Покажуть нарешті щось історичне. - каже до початку сеансу приватний підприємець Олег Щуліпенко, він — у вишиванці. На фільм чекав з півроку. - Хочу бачити в кіно різні навіть маленькі історії, які би траплялись з українцями в різні часи. Що не у всіх українців хата скраю. Про героїчні і не дуже героїчні вчинки. Про те, як людина була боягузом — а стала героєм, наприклад. Було би непогано, якби тему УПА і протистоянь поза межами Західної України показували й надалі".

Окрім повстанця Данила Червоного — центральною постаттю картини є радянський льотчик з-під Чернігова Віктор Гуров. У 1944-му його літак підбили за лінією фронту. За перебування на ворожій території отримав 5 років таборів.

"Гуров був патріотом сталінського режиму — але "на жаль" не загинув зі своїм літаком, а "мав нахабство" вижити. На рівні з Червоним — ніби другий головний герой фільму, - каже Світлана Осташенко. Вона працює в кінотеатрі, дивиться фільм поряд із глядачами. - Цікаво було спостерігати, як завдяки бандерівцям він змінював свій погляд на життя, ставлення до батьківщини. Врешті-решт в кінці Гуров гине по суті за свободу".

Данила Червоного у фільмі зіграв директор львівського театру ім. Леся Курбаса Микола Береза. Роль льотчика Гурова виконав актор дніпровського театру "Віримо" Олег Шульга.

"Сильно і страшно показали умови утримання в'язнів ГУЛАГу. Подібних фільмів раніше не бачила, - каже Наталя Тичковська. Вона на прем'єру прийшла з чоловіком і 15-річним сином. Син цікавиться програмуванням, на український фільм прийшов уперше. - Читала Олександра Солженіцина, так, це щось схоже. Але рухома картинка — ще потужніше. Атмосфера у фільмі трагічна — але водночас заворожуюча: настільки цінно зрозуміти, які духовно і фізично витривалі були наші земляки.

Одним пристосуванцям було нормально, а інші, хто боровся і не боявся висловлювати свої думки — втрачали здоров'я і життя у таборах

Як у Оксани Забужко: "Ох, і моцна була порода — Соловки, Магадан, Колима". Моє дитинство минуло в Радянському Союзі — і я ніколи не замислювалась над тим, хороший він чи поганий — і батьки не думали про те. А насправді ж от таким був сталінський період Союзу — коли одним пристосуванцям було нормально, а інші, хто боровся і не боявся висловлювати свої думки — втрачали здоров'я і життя у таборах. Я би радила українцям дивитись цей фільм якщо не щодня — то кілька разів на місяць — на рівні з фільмами про Майдан. Щоби не забувати, якою ціною дається незалежність".

"Емоційно дивитись було дуже важко, - розповідає Олеся Шерстньова. Вона прийшла з двома подругами. Всі у вишиванках. У Олесі — квіткова прикраса у волоссі. - Ситуація передана настільки трагічно й достовірно, що ми повірили в те, що відбувалось на екрані, з першої хвилини. Вперше пішли на український фільм, Завдяки режисеру і акторам — буквально "зіткнулись" із долею борців за свободу України. Мали нагоду замислитись над неймовірно складними долями українців, та взагалі всіх дійових осіб, які відбувають покарання в таборі — включаючи навіть начальника.

У людини одна наколка з номером німецького табору — і така сама тільки нашивка - радянська

Був такий момент, коли він сказав до в'язнів: "Я вийду, а ви — лишитесь". Почувався ув'язненим поряд із іншими, а може, й більше за них. Фільм вразив трагічністю і неймовірною енергетикою. Серед інших запам'яталась особистість в'язня Вані, який до радянського табору був у нацистів. Це було настільки потужно і настільки однозначно жахливо: у людини одна наколка з номером німецького табору — і така сама тільки нашивка - радянська. Коли він утік від нацистів — його піймала радянська вада і запроторила до іншого концтабору. В образі Вані проглядаються настільки жорстокі катування, що він збожеволів — був уже неповноцінною людиною. Найбільш щемлива сцена, де кинувся навздогін за птахами навесні — і поплатився за це життям, його розстріляв кулеметник із вежі. Це було неймовірно сильно".

"Пішла на фільм з однієї причини — прочитала відгук подруги, яка дивилась фільм ще до прем'єри. Писала, що протягом усього перегляду пишалася, що українка, - розповідає Світлана Майстренко. - Соромно сказати, а ніколи в житті не гордилася своєю національністю. По закінченню фільму також пишалася, що Червоний і Гуров — мої земляки. Для мене — це ново і круто".

"Залишилось враження, що це перший фільм, в якому герої українці патріоти перемогли і закінчення було не трагічне, до цього не звикли. Але тепер намірились звикати. У прокат цього року вийде кілька українських фільмів, від яких чекаємо "розриву шаблону", ті ж "Припутні". "Червоний" - перший по суті. І ажніяк не розчарував.- каже Руслан Шевченко.

Прокат фільму "Червоний" триватиме до 24 вересня.

На 10-му конкурсному відборі проектів Держкіно підтримали другий фільм про Данила Червоного, який розкаже його історію до ГУЛАГу.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...