Чиновникам на неї наплювати: У Білій Церкві руйнується унікальна пам'ятка епохи архітектурного модерну (фото)

Складно уявити, але прямо поруч з Китайським містком та Турецьким будинком в наш час стоїть закинутою та руйнується унікальна пам'ятка Українського архітектурного модерну ( УАМ)

Біла Церква. Дендропарк "Олександрія". Складно уявити, але прямо поруч з Китайським містком та Турецьким будинком в наш час стоїть закинутою та руйнується унікальна пам'ятка Українського архітектурного модерну ( УАМ) - Комплекс будівель Білоцерківської насосної станції. Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише головний архітектор Майстерні архітектора І. Биков, повідомляють Патріоти України.

Збудована у 1928-29 роках . Проект виконав архітектор Микола Олександрович Даміловський ( р.ж. 1880- 1942) - відомий співець УАМу. До того в Білій церкві централізованого водопостачання не було. Населення міста користувалося водою безпосередньо з р. Рось без очистки. Насосна станція І та ІІ підйому та очисні споруди запрацювали у 1929 році і десятки років забезпечували місто питною водою.

Комплекс будівель ключає в себе - головний корпус насосної станції, корпус №2 ( електропідстанція), два відкриті резервуари та 2 криті, дві башточки ( входи до водозаборів). Всі будівлі та споруди виконані в стилі УАМ. Тут є великі та малі трапецієвидні вікна, прекрасна башта з двома заломами, дерев'яний, цегляний та бетонний декор у стилі УАМ, дахи з заломами та щипцями.

Пісня УАМу.. Маленький безцінний шедевр..... Ти не менш - зараз пам'ятка давно покинута і стрімко руйнується. Все, що змогли зробили вандали - розтрощили груби, вирвали дроти, винесли обладнання. Територія густо поросла чагарником та деревами. Аж не віриться, що все це відбувається у 10-20 метрах (!) від доріжок та споруд парку "Олександрія".

Від парку територія відгорожана старим парканом з написом "Увага. Аварійна спроруда. Прохід заборонено". Ділянка під станцією належіть дендропарку "Олександрія". Тому мені ще не ясно - кому належать будівлі - дендропарку чи ТОВ "Білоцерківвода". Але, як би не було - унікальну, єдину в місті, пам'ятку українського модерну необхідно терміново рятувати ! Тут може бути павільйон дендропарку, музей водоканалу чи навіть кафе. Головне - врятувати !



Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...