Чому не можна одружуватися у травні, - древнє коріння забобону

Наші предки вірили, що весілля в останній місяць весни накличе на сім'ю негаразди.


В Україні активно вірили у травневий забобон.


Наші предки вірили, що весілля в останній місяць весни накличе на сім'ю негаразди.


Тих, хто наважувався на таке, вважали легковажним і байдужим до свого майбутнього.


- Свого часу травень називали маєм (на честь давньоримської богині весни Майї), - розповідає Стефанія Гвоздевич, етнограф.

- Наші предки говорили: якщо вийдеш заміж у травні, усе життя будеш "маятися", тобто переживати труднощі, жити у складних умовах. Тому й виникло таке повір’я. Колись вважали, що доля пари, яка побереться у травні, буде важкою. Наприклад, подружжя не матиме дітей, житиме бідно.


Такий забобон вигадали ще з однієї причини.


- Зіграв роль соціально-економічний фактор, - зауважує пані Гвоздевич. - Травень - період, коли запаси старого урожаю уже закінчувалися, а новий ще не зібрали. Тож фактично сім'ї, які б хотіли організувати весілля, не змогли б нагодувати гостей. А відомо, що в давні часи все село сходилося на весільне застілля. Тому й робили все, аби у травні не святкувати одруження.


В Україні активно вірили у "травневий" забобон навіть у XIX - XX столітті. А дехто вірить і досі


- Натомість найбільше весіль було восени, - додає етнограф. - Адже в цей період люди завершували збирати урожай і могли відпочивати й веселитися. А от взимку українці не одружувались, як і в час жнив.


До речі, у травневі забобони вірять не в усіх країнах. Наприклад, білоруси вважають, що шлюб, укладений у травні, буде міцним і щасливим.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...