Чому "банкіри" з "ФСБшними" контактами зачастили до України, - політолог

Про що свідчить масове повернення одіозних постатей з Росії пояснює політолог Петро Олещук.

Останнім часом в Україні спостерігається цікава тенденція: відомі в недалекому минулому «персонажі», які асоціювалися ще за часів «антинародного режиму» із найгучнішими банківськими аферами, а потім довгий час переховувалися за межами України (і, зокрема, що досить логічно – у Росії), тепер повертаються на «рідну землю». Про це йдеться у блозі Петра Оліщука, повідомляють Патріоти України .

Історія з О. Шепелевим відома всім. «Легендарний» у певних колах екс-нардеп О. Шепелев, якого називають автором схеми по виведенню грошей та банкрутству «Родовід банку» раптово (після багатьох років міжнародних «пошуків») «знайшовся» у Конча Заспі та був доставлений до суду. Судячи з обличчя Шепелева, хтось із ним добряче «поговорив», і тепер колишній нардеп має всі підстави побоюватися за власне життя.

Згідно до інформації правоохоронних органів, Шепелев є не просто економічним злочинцем, він ще встиг «затоварищувати» у часи свого перебування у РФ з тамтешнім ФСБ. І, начебто, мав виконувати якесь завдання російських «кураторів», тому чомусь поїхав в Україну, озброївшись документами, виданими у невизнаній ніким «ДНР».

Проте, не думайте, що Шепелев такий один і якійсь особливо «унікальний».

Подібна схема: «довів до банкрутства – втік до Росії – працюєш з ФСБ» була досить стандартною тривалий час. Чому тут незмінно спливає ФСБ? Бо невже хтось думає, що в Росії можна переховуватися, будучи відомою особою, без відповідного «опікунства»?

У цьому випадку показовою є історія братів Сегалів, які теж пов’язані із банкрутством відомого банку – «Надра». Свого часу ця історія наробила чимало шуму, та, найголовніше, принесла неабиякі збитки для українського бюджету. Самі Сегалі, яких пов’язували із сумновідомим Могилевичем, на тривалий час зникли у Росії. Інформація про їх повернення почала виникати вже після того, к в Україні утвердилася «нова влада». Хоча, найсмішніше, що ні про яке повернення Сегалів за «антинародного режиму» мова навіть і не йшла. Але вже минулого року починають з’являтися поодинокі повідомлення, що їх, мовляв, десь бачили на території України.

І от історія набуває нового продовження у досить загадкових повідомленнях про рейдерські атаки на підприємства півдня України.

Зокрема, за повідомленнями вітчизняних ЗМІ, в інтересах братів було здійснено рейдерську атаку на одне з потужних підприємств Херсонщини. Зокрема, на територію підприємства «Каховка протеїн агро» наприкінці січня цього року у супроводі слідчого ГПУ проникли невідомі бойовики. Співробітник Генпрокуратури начебто прибув на підприємство нібито з постановою про передачу майнового комплексу фабрики на відповідальне зберігання компанії, у зв'язку з діяльністю якої порушено ряд кримінальних справ, та яка знаходиться у стані підготовки до ліквідації.

І формально, і змістовно все це нагадувало про «славні традиції українського рейдерства». Тобто, був повний комплект: бойовики, которі захоплюють підприємства, прокурори – попереду цих загонів, блокування роботи, залякування співробітників, «фінальне побоїще» за участі правоохоронців, та, начебто, відбиття атаки. Хоча зараз питання переводиться у судову площину, і його має розглядати суддя Ю. Власов – «вихованець» сумновідомого екс-заступника Вищого господарського суду часів Януковича А. Ємельянова.

Рух "Чесно" в рамках кампанії "ЧЕСНО. Фільтруй суд!" з аналізу кандидатів до Верховного Суду включив Власова до списку суддів з поганою репутацією. Власов виявився власником акцій заводу "Турбоатом" та двох автомобілів, ринкова вартість яких не могла бути підтверджена доходами судді та його родини. У свою чергу НАБУ під час проходження кваліфікаційної оцінки оприлюднило інформацію про корупційні ризики, пов’язані з доходами родичів судді Власова. Мовилося, зокрема, про наявність у дружини Власова квартири, яку вона отримала в подарунок у 2015 році, а також про те, що родичі судді на підставі довіреностей отримували різне майно.

Навряд чи все це є випадковим: від участі прокурорів у рейдерських атаках і до появи «кращих суддів» у розгляді справи. Очевидно, Сегалі пішли в наступ і планують знову всерйоз закріпитися в Україні. І, що саме цікаве, роблять це саме зараз, і роблять досить успішно. Хоча ні для кого не є секретом, що з 2009 року по 2014 рік вони, перебуваючи у міжнародному розшуку, майже безвилазно сиділи в Росії.

Виникає питання: чи є запуск «ФСБшних банкірів» в Україну випадковим, чи є частиною системи?

Навряд чи можна щось стверджувати точно, але є факти:

1. Масове повернення одіозних постатей з Росії, та їх спроби повернути собі позиції в економіці.

2. Різна реакція на ці спроби, очевидно, обумовлена різним «дахом» та ресурсами «репатріантів».

3. Очевидні задачі можуть бути пов’язані з підготовкою фінансового підґрунтя для нових етапів «роботи ФСБ по Україні». Зокрема, щодо підготовки та фінансування сепаратистів та бойовиків. Власне, це те, у чому і обвинувачують Шепелева. І як думаєте, Сегалі прагнуть закріпитися в Україні недалеко від адмінкордону з Кримом просто заради того, аби мирно «працювати»?

У будь-якому випадку, як показав досвід 2014 року – тут не буває «дрібниць» та «неважливих деталей». Ми ніколи не можемо забувати, яку війну ведемо, та проти кого. Це підступний та розумний ворог, що вміє використовувати весь набір інструментів, у число яких можуть входити і сумнівні особи з недалекого українського минулого. Це тим легше робити, бо «реформована» прокуратура сповнена «своїх людей», а «недореформовані суди» так взагалі – майже з них і складаються.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...