"Членство визначає зібрання парафії": Автор закону "про перехід парафій" розповів про тонкощі статуту релігійної громади

Релігійна громада сама має прописати визначення членства у своєму статуті, як і вказати в ньому підстави набуття членства та виключення з громади.

«Всі ці моменти має унормувати сама релігійна громада», - визнає Княжицький, передають Патріоти України. Релігійна громада сама має прописати визначення членства у своєму статуті, як і вказати в ньому підстави набуття членства та виключення з громади.

Зміни, які цього тижня внесли у законодавство депутати, вводять таке поняття як «членство у релігійній громаді». Воно «ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту релігійної громади». Проте визначення цього членства немає. У статутах багатьох нині діючих парафій також відсутнє визначення членства, не прописані підстави його набуття та виключення.

Один із авторів законопроекту Микола Княжицький в коментарі «Главкому» розповів, що всі ці моменти має унормувати сама релігійна громада, яка вноситиме відповідні положення до свого статуту.

«Членство визначає зібрання парафії», - додав релігієзнавець Юрій Чорноморець. За його словами, якщо раніше в парафіях керували так звані десятки і двадцятки на чолі з настоятелем храму, а рішення «спускалися» до них від митрополита чи архієпископа, то тепер можливість вирішувати матимуть члени релігійної громади – прості люди, які постійно відвідують храм.

Щоб зареєструвати релігійну громаду, треба, щоб не менше 10 громадян, які досягли 18-річного віку, подали до облдержадміністрації заяву та статут. До статуту повинні бути внесені відомості про утворення організації, обрання керівників, найменування об’єднання, протокол загальних зборів віруючих. Окрім того має бути надана копія документа про право власності чи користування приміщенням.

Згідно із законом, право не реєструвати релігійну громаду залишається незмінним.

Верховна Рада 17 січня прийняла законопроект №4128-д, який має врегулювати процедуру зміни юрисдикції релігійних громад. За документ після декількох невдалих спроб проголосували 229 нардепів.

Джерело: Главком
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...