Битва за Арктику: NATO vs Росія,- хто має військову перевагу

США та Росія проводять мілітаризацію Арктики, яка може стати наступним регіоном світового конфлікту.

Арктика

Поки світ зайнятий конфліктами в Україні, на Близькому Сході і в Південно-Китайському морі, в Арктиці розгортається суперечка з приводу меж Північно-Льодовитого океану.

І провокатором виступає ніхто інший, як Росія, яка намагається взяти під свій контроль нові водні шляхи через Льодовитий океан.

Арктика – одна з центральних тем для обговорень у світових медіа. “Арктика наша!“, “Путінська Росія нарощує в Арктиці найбільшу військову міць з часів розвалу Радянського Союзу“, “Ось як виглядає російська арктична армія“, “Зимова війна. Росія хвалиться військовою міццю” – невеликий перелік публікацій на цю тему.

Факти ICTV вирішили пояснити читачам, що відбувається в цьому регіоні.

Кому належить Арктика? І чому Москва проводить мілітаризацію цього регіону?

Геополітика і глобальне потепління

Раніше люди вважали, що земна поверхня, в цілому, вже поділена між державами. Але потім почалося глобальне потепління, і арктичні льоди почали танути.

І тепер Арктика може стати регіоном конфлікту між країнами НАТО і Росією. Причина – скарби, які приховані під товщею арктичних льодів.

Якщо подивитися на Північний полюс з космосу, то Льодовитий океан схожий на торт, який тільки що дістали з холодильника. П’ять країн хочуть відхопити по шматку: Росія, Сполучені Штати (через Аляску), Канада, Данія (через Гренландію) і Норвегія.

Тому стратегічна важливість Арктики обумовлена її економічним потенціалом.

Згідно Конвенції ООН з морського права, кожна прибережна країна має право на 200-мильну зону, в якій держава може вести економічну діяльність і добувати ресурси. Однак через зменшення льодового покриву, зміщуються і межі, що викликає між країнами численні суперечки

НАТО проти Росії: хто виграє битву за Арктику

НАТО проти Росії: хто виграє битву за Арктику

Енергетичний бум в Арктиці

По-перше, регіон багатий запасами нафти і газу, що відповідають запасам в Перській затоці.

Це може спровокувати “енергетичний бум в Арктиці”. У регіоні зосереджено 22% всіх світових запасів нафти і газу.

Оранжевим кольором на карті позначено перспективні нафтові і газові родовища в Арктиці. Джерело: EU ISS

Сучасні технології дозволяють видобувати корисні копалини навіть у холодній Арктиці.

Багатство регіону належить Росії і чотирьом країнами НАТО – США, Норвегії, Данії і Канаді.

Більшість нафтових ресурсів зосереджено в американській Алясці, а газових – у Чукотському, Карському та Баренцовому морях, тобто в розпорядженні Росії і частково Норвегії. Крім того, Арктика вражає багатством інших корисних копалин – нікелем, сріблом, золотом, цинком і дорогоцінними металами.

Арктика – транспортна магістраль

Друга стратегічна важливість Арктики – можливість перетворення в транспортну магістраль, яка може стати альтернативою Панамському каналу.

В результаті танення льодовиків відкриваються нові морські сполучення для вантажних і туристичних перевезень з Заходу на Схід, які суттєво зменшують логістичні витрати. Наприклад, морська поїздка з німецького міста-гавані Гамбурга в японський Токіо через Арктику триватиме 10 днів замість звичних 22.

4 перспективні транспортні магістралі в Арктиці. Джерело: EU ISS

Арктичні морські магістралі особливо важливі для Росії.

Вони дозволять Москві диверсифікувати її споживачів енергоресурсів і змістити акцент на азійські ринки, зокрема, на Китай і Японію. Пекін може також надати Росії необхідні технології та фінансові ресурси для розвідувальної і видобувної діяльності в арктичному регіоні.

Будівництво російського атомного криголама “Арктика”

Мілітаризація Арктики

Трансформація Арктики несе також і нові політичні виклики.

Як Росія, так і Сполучені Штати останнім часом проводять дорогі військові маневри в районах крайньої півночі.

У середині січня стало відомо, що Міністерство оборони РФ до кінця 2017 року побудує в арктичній зоні понад 100 об’єктів інфраструктури.

Нещодавно Кремль почав процес додаткового розміщення в цьому регіоні, щонайменше, 6 тис. солдатів. Вони є лише частиною арктичної армії, яка буде дислокуватися уздовж російського узбережжя Північного Льодовитого океану.

Крім того, Росія створює 6 нових військових баз, модернізує злітно-посадкові смуги часів холодної війни, будує нові криголами і бере на озброєння нові атомні підводні човни, оснащені великою кількістю ядерних боєголовок.

Сьогодні у Росії 32 криголама, 6 з яких працюють на ядерному паливі. В той час, як в розпорядженні США – лише 8 криголамів 60-х років. У Канади – 6, Данії – 4, у Норвегії – 1.

Російська арктична армія – військові на оленячих упряжках. Сміятися не варто. Олені успішно використовувалися в СРСР під час Другої світової, а сьогодні Кремль таким чином показує, що він знає Арктику краще всіх

Чому Арктика важлива для Росії

Арктика надзвичайно важлива для Путіна в геополітичному плані.

Доступ до Північного Льодовитого океану важливий для Кремля, щоб протиставити військовим базам США, розташованих по всій земній кулі, хоча б кілька російських військово-морських баз. Чорноморський флот в Криму для цього не підходить. У разі конфлікту Туреччина, як член НАТО, могла б заблокувати Росії прохід в Середземне море через Босфор. Також швидко можна зупинити російський Балтійський флот, оскільки НАТО може закрити Скагеррак, протоку між Данією і Норвегією. Тому Північний Льодовитий океан – найкращий стратегічний варіант. Він забезпечує Росії вихід в Атлантику, який неможливо заблокувати.

Джерело: Zeit

Новий глава Пентагону Джеймс Меттіс, виступаючи в Конгресі, сказав: “не в наших інтересах залишати будь-яку частину світу комусь”.

За інформацією сенатора Аляски Дена Селлівана, в окремому документі Меттіс охарактеризував дії Москви в Арктиці як “агресивні кроки”, пообіцявши конкретні кроки США у цьому питанні.

Мілітаризація Арктики. Джерело: Business Insider

НАТО vs Росія

Всі 5 арктичних країн (США, Канада, Норвегія, Данія, Росія) зацікавлені в освоєнні Арктики.

Вони стверджують, що Хребет Ломоносова є продовженням їхнього континентального шельфу. І тому Північний полюсповинен належати саме їм.

Сам по собі Північний полюс не має економічного значення. Але він важливий символічно, оскільки це питання престижу.

Росія вже здійснювала провокації на Північному полюсі – у 2007-му на ньому був встановлений російський прапор.

Існують правила гри, за якими Арктика повинна бути поділена відповідно з критеріями ООН. Але є велика ймовірність, що в кінцевому результаті ніхто не захоче дотримуватися встановлених правил.

Російський військовослужбовець Північного флоту в Мурманську

Майбутнє Арктики

Навіть якщо льодовики залишаться на місці, дещо в Арктиці точно розтане: імперські надії Володимира Путіна. Хоча Росія лідирує в регіоні за кількістю військ і криголамів, цього недостатньо, щоб виграти велику гру за ресурси.

За оцінками експертів, Москва зможе в повній мірі приступити до видобутку нафти і газу в Арктиці тільки через 30 років. Їй не вистачає знань, технологій і грошей. Санкції призвели до заморожування спільних проектів Кремля з Заходом.

Крім того, внаслідок падіння світових цін на нафту, інвестиціїв розвідувальні роботи нафтових і газових родовищ в Арктиці виглядають нерентабельними. А отже, це зменшує ймовірність глобального конфлікту в регіоні.

Гренландія як лабораторія глобального потепління

Підводячи підсумки, майбутнє Арктики відкриває нові можливості, але і приховує багато загроз.

Зменшення льодового покриву призведе до економічного використання перспективного регіону. Тільки важливо при цьому, щоб “арктична експансія” не порушувала місцеву екосистему і не призвела до незворотних екологічних наслідків.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...