Більше не по кишені? Чоловіки в Україні почали менше курити

Дослідження доводять, що серед чоловіків віком 18-29 років найбільше зменшилась кількість курців.

Такими є дані звіту Державної служби статистики України, на який посилається Український центр контролю над тютюном ГО "Життя", повідомляють Патріоти України.

Досі щоденними курцями в Україні залишаються понад 6 мільйонів людей.

Загалом за дев’ять останніх років поширеність куріння скоротилася на 27%.

Основною причиною скорочення поширеності тютюнокуріння на 3% у 2017 було зменшення цінової доступності сигарет.

Як повідомляють у Держстаті, це підтверджується нерівномірною тенденцією поширеності куріння серед різних економічних груп населення.

Серед людей з низьким рівнем доходів поширеність куріння в 2017 році скоротилася на 1,7%, тоді як серед осіб із високим рівнем доходів, на яких менше діють економічні фактори, поширеність куріння у 2016-2017 роках зросла на 0,6%.

У середньому ціна пачки сигарет зросла з 16,5 гривень у 2016 році до 23 гривень у 2017 році.

Для скорочення поширеності куріння серед усіх верств населення потрібно посилити податкову політику законодавчими та адміністративними заходами, зазначають у Держстаті

“Головним фактором скорочення поширеності тютюнокуріння у 2017 було зменшення цінової доступності сигарет. За даними Держстату середня ціна тютюнових виробів протягом 2017 року зросла на 36,3% при рівні інфляції 13,7%. Середньорічна ціна пачки сигарет зросла з 16,5 гривень у 2016 році до 23 гривень у 2017 році: тобто на 6,5 грн. На 4 гривні завдяки зростанню податків і ще на 2,5 гривні через суттєве збільшення тютюновими корпораціями своєї частки ціни на сигарети протягом 2017 року”,- зауважив Андрій Скіпальський, голова правління ГО “Життя”.

Провідна роль економічного фактора підтверджується нерівномірністю тенденцій поширеності куріння серед різних економічних груп населення. Якщо розділити людей України на дві великі групи за рівнем доходів, то серед людей з низьким рівнем доходів поширеність куріння в 2017 році скоротилася з 18,5% до 16,8%, тоді як серед осіб із високим рівнем доходів, на яких менше діють економічні фактори, поширеність куріння у 2016-2017 роках, навпаки, зросла з 20,1% до 20,7%.

У 2018 році ставки тютюнових акцизів збільшено на 30% і це дає підстави сподіватися на подальше скорочення рівнів куріння серед менш заможних людей. Проте для скорочення поширеності куріння серед усіх верств населення потрібно посилити податкову політику законодавчими та адміністративними заходами. Такі комплексні заходи запропоновані в законопроектах №2820 та №4030а, розроблених відповідно до сучасних норм Європейського Союзу. Зокрема законопроекти пропонують обмежити маркетингові інструменти тютюнової індустрії.

Досвід України та інших країн переконливо доводить, що комплексна реалізація всіх заходів контролю над тютюном здатна скорочувати поширеність тютюнокуріння і кількість пов’язаних з вживанням тютюну хвороб та смертей.

Раніше МОЗ спільно з Бюро ВООЗ в Європейському регіоні та Україні, КМІС та Національною академією медичних наук України повідомляло, що у 2017 році щодня курить кожен п'ятий мешканець України.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...