Безсовісний безвіз: "Вимагають, відчиняючи двері ногами: Я з Криму приїхав, дайте мені без черги!"

Російський кримський патріотизм – як морська свинка: і не свинка, і не морська. Як тільки в Україні щось стає кращим, ніж на улюбленій Расєє, жителі півострова мигом згадують про українське громадянство і вимагають усіх прав, що належать решті українців.

Дізнавшись, що Україні дали безвіз, кримські "нові росіяни" поверещали-поскиглили, подіставали старі паспорти з тризубом і гайда в Херсон – отримувати український закордонний паспорт.

Російський кримський патріотизм – як морська свинка: і не свинка, і не морська. Як тільки в Україні щось стає кращим, ніж на улюбленій Росії, жителі півострова миттєво згадують про своє українське громадянство і вимагають усіх прав, що належать решті українців.

Варто було Україні отримати безвіз, як десятки тих, хто три роки іронізував про "євромайдаунів", "доскакалися" і "пєчєнькі Нуланд", також захотіли їздити без віз до ненависної Європи. І що найцікавіше – за законом ніхто не може їм в цьому відмовити. Навіть якщо кримчанин в розпалі ватного патріотизму спалив свій український паспорт, знищений документ йому поновлять і "закордонник" видадуть. Навіть якщо в нього є, крім українського, російський паспорт - подвійне громадянство не є прямою перешкодою для оформлення документу для виїзду за кордон.

Паспортисти в Херсоні наразі через обсяги роботи, що називається, вішаються. В коридорах закладу кожного робочого дня – величезна черга з кримчан, розповіла Олена Антонова, жителька Криму, голова громадської організації "Шторм". Один з напрямків її волонтерської діяльності – допомога кримчанам в отриманні українських документів на материку. В тому числі – паспортів. Олена збирає групу, разом вони їдуть до Херсону, і там вона водить їх по інстанціях, роз'яснює, до яких установ звернутися, як зібрати і заповнити документи, контролює, щоб кримчан не відфутболювали місцеві чиновники.

Олена Антонова. Джерело фото тут і далі: facebook/Елена Антонова, ГО "Шторм"

Цим Олена займається третій рік, і останнім часом, за її спостереженнями, значно побільшало кримчан, бажаючих отримати біометричний паспорт. При цьому, багато хто з них в ту Європу навіть не збирається.

"90% кримчан думають не як поїхати до Європи на відпочинок, а про те, як сплатити комуналку і на що купити харчі. Але український документ все одно хочуть мати – "на авось". Вони хочуть всі привілеї, які мають "укропи", вони вимагають дотримуватися їхніх прав. Розумієте, нахабно вимагають, відчиняючи двері ногами: я з Криму приїхав, дайте мені без черги!" – обурюється волонтерка.

Скріншот з відео Олени Антонової в паспортному столі

Не стидаються звертатися до неї навіть затяті ватники. Жаліються, що їх же з неправильними документами "укропи не пропустять". Інші, хитріші, прикидаються нормальними людьми. Олена і таких відфільтровує – каже, за ці роки вже навчилася відрізняти патріотів від тих, хто підмазується, щоб зробити швиденько документи.

"Ті, хто порвав і спалив український паспорт, тепер питають, як їх можна поновити. А коли я питаю, як же ж так сталося, що паспорт зіпсувався, вони кажуть - діти спалили. Один видав – собака порвав навпіл. Оце, я кажу, в вашої собаки глаз-алмаз, вона часом не чертьожнік?" – сміється Олена.

Деякі турфірми пропонують свої послуги з оформлення біометричних паспортів навіть без виїзду на материк. Допоможуть відновити паспорт, який було втрачено.

Щоправда, на сайті зазначено - послуги тільки для тих, хто відмовився від російського громадянства. А з іншого боку - як вони це перевірятимуть?

Є низка "приватних підприємців", і вони залюбки роблять паспорта всім, хто здатен платити. Ніхто не перевірятиме, чи ходили вони на "референдум", чи присягали Росії і чим вони займаються. Прикордонникам на перевірку людини відводиться кілька хвилин, вони не можуть шукати кожного в соцмережах і моніторити ЗМІ. Звісно, що Поклонську чи Аксьонова не пропустять, але і без них чимало всякої нежиті, яка шастає туди-сюди через наш кордон з непрозорими намірами.

Майже кожного разу, приїжджаючи в Херсон, стикається з такими посередниками і Олена Антонова. Каже, що беруть за паспорти від 8 до 15 тисяч рублів – це майже 7 тисяч гривень (зробити паспорт в держустанові паспорт коштує 570 гривень, якщо за 30 днів, і 810 гривень, якщо за 10 днів).

"Приїжджає один з посередників, заходить в кабінет до чиновниці, заносить їй перелік людей, бере платіжки, які сам по 570 гривень йде і сплачує. Поки він це робить, йому вже готові всі документи, службовці самі заповнюють всі папери, - розповідає Олена як стала свідком отакого неподобства. - Потім виходить файна дівчина (а на прийомі тим часом сидить жінка, яка приїхала з нами) зачитує цей перелік, і просить тих, кого вона назвала, пройти на оформлення. І потім говорить до тієї жінки, яка сидить на прийомі: "А ви, будь ласка, встаньте, я обслужу оцих шістьох, а потім ви сядете. Це було в 15:45. Одну людину оформлюють близько 20 хвилин. Тобто всі ті, хто сидить в черзі, сьогодні на прийом через них вже не потраплять. Я заходжу в той кабінет і питаю, на якій підставі ви знімаєте з черги отих людей і ставите цих. Мені заявили, що вони записувалися зі вчора, я наголосила, що нехай все одно стають в кінець черги, влаштувала бесіду на підвищених тонах. Прийшов заступник начальника, Дмитро Васильович, він встав на мій бік, і ми тих шістьох "пільговиків" прогнали у кінець черги. Далі чоловік, який привіз отих шістьох, підходить до мене: "Скільки ти своїх привезла, я почекаю". Я йому знову про те, що нехай стають в кінець черги. І тут один з тих, кого він привіз, починає репетувати на весь паспортний стіл "Я заплатил восемь штук, с какого хрена я должен стоять в очереди?!"

Коли відбувалася ця розмова, Олена як раз чатувала в паспортному столі. В Херсоні. Розмову ми переривали, бо чергові 15 осіб намагалися прорватися без черги. В паспортному столі кримчани (група з 10 патріотів) були ще до восьмої ранку, і в 16:30 їхня черга не підійшла. Повернутися в Крим треба сьогодні ж, інакше доведеться орендувати житло.

"От сидить дитина, яка прихала отримувати паспорт громадянина України. На материку вона вперше. Дитина не спала всю ніч, пройшла два кордони, а на рідній землі їй сказали: сиди і чекай, а як не встигнеш, то сидітимеш і завтра. От які в неї від батьківщини мають бути враження?!" – обурюється Олена. Такі великі черги вона пояснює тим, що паспортистка за день приймає від 10 до 15 людей, а черга на отримання паспорту - близько 40 людей, ще й з нововведенням – електронним документуванням, яке подовжує процедуру.

"І з одного боку, я розумію тутешніх працівників – фізично важко працювати із такою кількістю відвідувачів, вони до такого не звикли. А з іншого, вони розуміють, що чим довші штучно створені черги (а я вважаю ці черги штучно створеними), тим більше в конвертах буде принесено: за вклейку світлини – 200 гривень, за чергу – від 100 гривень до 50 євро, ну, і так далі", - стверджує вона.

Кримчани стоять по десять годин, боячись відійти, купити води, сваряться з нахабними "блатними", що лізуть без черги . Пекельні умови, але не кожен може дозволити собі законне оформлення документу в приватній фірмі за 1 400 – 1 600 гривень. Тим більше, каже Олена, єдину фірму, яка займалася цим в Херсоні, закрила СБУ.

Джерело: Depo.Життя

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...