Без віз у ЄС: Від покупки квитків і біометрики - до броні готелів, - покрокова інструкція

Від сьогодні українцям не потрібні візи для подорожі Євросоюзом. Паспорт, гроші, потяг, автобус і літак на вибір та гарний настрій для подорожі - все, що потрібно у покроковій інструкції.

Результат пошуку зображень за запитом "До ЄС без віз"

Для поїздки до Європи потрібні тепер тільки дві речі: гроші і документи. А замість віз відтепер тільки гарний настрій і бажання подорожувати.

Які потрібні документи і скільки грошей взяти
Почнемо з документів. Перше і найнеобхідніше – біометричний закордонний паспорт. Без нього вас розвернуть додому на кордоні. Звичайний закордонний паспорт старого зразка не підходить. Якщо його немає – ласкаво просимо до відділення Державної міграційної служби.

Зазвичай, чим швидше процедура – тим дорожче вона коштує. При мінімальних витратах доведеться відстояти величезну чергу і чекати 20 робочих днів.

Щоб виключити варіант відмови – потрібно підтвердження вашої спроможності та намірів повернуться. Це можуть бути квитки на літак туди-назад, заброньований готель, рахунок у банку, готівка, запрошення родичів, квитки на фестиваль – усе, що підтверджує ваші відповіді на питання прикордонників.
Не лякайтеся, розпитувати про ваше минуле і зарплати не будуть. До слова, ми вже писали, про що можуть з вами поговорити на кордоні. Зазвичай, питань кілька: мета поїздки, наявність грошей і можливість повернутись назад.
До речі, обов’язково вивчіть, скільки потрібно грошей на добу туристу. У кожній країні сума різна. Можна ще оформити страховий поліс, але він не обов’язковий. Хоча експерти рекомендують це зробити, адже лікування за кордоном недешеве. Туристичне страхування на рік, наприклад, у Приватбанку можна купити за ціну від 680 грн.
Припустима сума для поїздки на одну людину – 10 тис. євро. Це не означає, що більше взяти не можна. Беріть, скільки хочете. Але, варто пам’ятати, що більше 10 тис. євро доведеться задекларувати. На щастя, ця процедура безкоштовна, але робиться вона мінімум за 2 дні до поїздки.

Як і за скільки доїхати до Європи
Є кілька варіантів. Розглянемо потяг, автобус і літак.
Потяг. Серед переваг – відносно низька ціна і прибуття на вокзал, який зазвичай знаходиться у центрі міста. Мінуси – довго їхати та мало напрямків.

Їздити на потязі Європою дуже вигідно. Сервіс Tickets.ua може, наприклад, запропонувати рейси Флоренція – Рим від 250 грн або Лондон – Париж від 900 грн.

У будь-якому випадку купити квиток легко – достатньо забронювати місце онлайн і оплатити замовлення, а потім просто роздрукувати квиток, який найчастіше надсилається на пошту в PDF-форматі.

Наприклад, їхати по маршруту Київ – Перемишль (Польща) потягом близько 7 годин. Купити квиток в Інтерсіті+ можна від 575 грн за перший клас і від 405 грн за другий клас. Зі Львова відправлення буде на порядок дешевше – від 170 грн за другий клас і від 235 грн за перший.

Вартість квитка з Києва до Праги (Чехія) – близько 2 900 грн, їхати близько 32 годин, з Києва до Братислави (Словаччина) на причіпному вагоні – близько 2 200 грн, їхати доведеться близько 30 годин.

Квитки купити можна тільки у касі, через інтернет зробити це неможливо. Зате кількість напрямків з 11 червня буде помітно зростати. Це вже пообіцяли в Укрзалізниці.

Літак. Плюси – швидко, зручно, багато напрямків. Мінуси – дорого, потрібно планувати поїздку і замовляти квиток заздалегідь.

Оптимальний варіант для гаманця – лоукости, які пропонують дешеві авіаквитки за рахунок економії на додаткових послугах.

Але є один недолік – замовляти квитки потрібно задовго до самої поїздки.

Наприклад, МАУ пропонує літати лоукостами, оплачуючи поїздку за 6 місяців, як мінімум. Ціни досить демократичні – від 587 грн або $21.

Та рейс Київ – Відень (Австрія) таким чином обійдеться у 766 грн. Якщо порівнювати зі звичайним економ, доведеться істотно доплатити: ціна за такий маршрут – 6 093 грн. Детально про те, як користуватися вигідною пропозицією лоукостів читайте тут.

Зате різноманітність вражає. З Києва можна вилетіти кудись завгодно – до Рима, Праги, Мюнхена, Тбілісі, Стокгольму, Мілану, Цюріха, Афін, Амстердаму, Будапешта, Венеції, Вільнюса, Берліна, Риги і інших європейських міст.

До речі, на жаль, лоукости не передбачають можливість перевозити багато речей. Наприклад, МАУ ввів обмеження для ручної поклажі – максимальна вага до 7 кг.

Якщо летіти тільки з ручною поклажею, то рейс Київ – Рим обійдеться, наприклад, у 2 597 грн, а Київ – Барселона – у 3 397 грн. якщо брати квитки за 8-10 місяців до вильоту.

Тим часом у Міністерстві інфраструктури анонсували роботу деяких найбільших лоукостів в Україні вже в 2017 році. Сподіваємося, конкуренція сприятливо вплине і на якість, і на ціну.

Автобус. Плюси – недорого, є достатня кількість популярних напрямків. Мінуси – їхати надто довго, іноді – зовсім некомфортно.

На довгі відстані автобуси використовують, напевно, екстремали. Хоча, з іншого боку, багатьом подобається проїжджати до місця призначення пів-Європи, що дозволяє заодно подивитися і на інші міста. А, враховуючи, що іноді автобус робить зупинки на годину-дві …

Але чи готові ви їхати 40 годин з Києва до Риму за від 2 172 грн? Нагадаємо, якщо взяти квиток на лоукост за 8-10 місяців – туди ж можна полетіти за 2 597 грн, добиратися всього за пару годин, при цьому заощадивши майже два дні у дорозі.

Можливо, комусь і підійде цей вид транспорту. Але Факти ICTV відзначають відразу кілька мінусів, які об’єднані у цьому варіанті – це ціна, яка мало чим приваблює та довгий шлях у сидячому положенні.

Зате на короткі відстані автобуси стають вже цілком конкурентною пропозицією. Наприклад, квиток, взятий за 10 днів до виїзду, з Києва до Варшави буде коштувати 545 грн. Їхати близько 15 годин.

З Києва до Праги можна дістатися на автобусі за 1,2 тис. грн, їхати близько 28 годин. Нагадаємо, що потягом це буде коштувати майже 3 тис. грн, а їхати близько 32 годин.Отже, автобус – не найбільш безнадійний варіант, а іноді навіть вигідний, проте тільки на короткі відстані.


Де жити в Європі і як замовити готель

Для броні хостелів чи готелів можна використовувати онлайн-сервіси. Для прикладу, зайдемо на Booking – сайт-каталог з більш 1 млн готелів по всьому світу.

Розглянемо спочатку найдешевші варіанти, які можна купити у червні.

Наприклад, хостел у Римі пропонує 6 ночей за 3 633 грн для однієї людини. У кімнаті – 5 односпальних ліжок, кондиціонер, безкоштовний Wi-Fi, міні-кухня, телевізор з плоским екраном, холодильник, посудомийна машина, сейф, ванна, фен. Загалом, зручностей за цю ціну більш ніж достатньо. Як бонус, пропонують безкоштовний сніданок!

У Барселоні також знайшовся хостел, в якому можна провести 6 ночей за 3 324 грн. Є безкоштовний Wi-Fi. Загалом, самі подивіться, як виглядає житло.

А тепер готелі. Ось, наприклад, 6 ночей у Берліні за 7 226 грн. Це за двох. До центру міста – 15 км, зате в номері є велике двоспальне ліжко, ванна, робочий стіл, опалення, фен, телевізор. Сніданок за бажанням обійдеться в 205 грн / день. До речі, одномісний номер у цьому ж готелі коштує близько 5 тис. грн.

У Будапешті можна поселитися у готель на 6 ночей за 6 918 грн. Це двомісний номер. Якщо брати зі сніданками – вийде близько 10 тис. грн. Якщо замовляти сніданок один раз і більше окремо, він обійдеться у 352 грн.

Є, звичайно ж, набагато дорожчі варіанти. Починаючи від 10-15 тис. грн за 6 ночей. Але куди летіти і де жити – обирати саме вам. Приємних поїздок до Європи без віз!

Джерело: Факти ICTV

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...