Американці краще знатимуть, що відроджується в Росії: У Нью-Йорку відкрили музей КДБ

У музеї за тридцять років з різних країн світу зібрано понад 3,5 тис. експонатів, створених для роботи НКВД-КГБ.

Музей присвячений радянським спецслужам відкрили в Нью-Йорку. У ньому зібрали понад 3,5 тис. експонатів, створених для роботи НКВД-КГБ, повідомляють Патріоти України.

"Експонати збирали тридцять років з різних країн світу. Щось купували, якісь речі віддавали колекціонери. Наш музей абсолютно аполітичний, нам хотілося представити цю частину нашої спільної історії об'єктивно, як вона є. Оскільки завжди є дві правди і різні інтерпретації подій. Але ми просто надаємо жителям Нью-Йорка, гостям міста, нашим відвідувачам можливість поглянути на ці унікальні предмети, техніку, створювану вченими і фахівцями з конкретними цілями, можливість доторкнутися до історії. Висновки вони вже зможуть робити самі", - розповів кореспонденту ТАСС куратор музею Юлюс Урбайтіс.

На виготовлення окремих експонатів йшли роки, створювалися спеціальні лабораторії, в секретних умовах працювали цілі колективи вчених. Відвідувачам представлені "жучки" - записуючі пристрої, які здатні пройти разом з голкою або вмонтовані в звичайну тарілку, попільничку, гудзик чи жіночий перстень. Є фотоапарати, здатні робити знімки на величезні відстані, мініатюрні - у вигляді сигаретної пачки або заховані в пряжці ременя. Їх є близько 100 різних видів.

Крім предметів для шпигунства і розвідки, в музеї представлені агітаційні плакати, камуфляж, а також реальна меблі і форма співробітників КДБ.

"Наші відвідувачі іноді запитують: а скільки коштує той чи інший предмет? Справа в тому, що ринкову оцінку можна зробити тільки якщо експонат виставляється на аукціон. Тоді ціна таких артефактів може становити десятки тисяч доларів. Зазвичай подібна техніка не списувалася, а відразу утилізувати після завершення спецоперації, для якої вона і була створена. Іноді для виготовлення однієї унікальної речі створювалися цілі конструкторські колективи, адже треба було придумати технології, які можуть обдурити весь світ. Існування такої галузі вимагало величезних вливань економічних ресурсів. Вона також рухала технічний прогрес", - додає історик.

За кілька днів музей вже став популярним.

"Звичайна екскурсія розрахована на півтори години. Проте більшість людей затримується тут на 3-4 години, вони задають питання, уважно вивчають експонати", - зазначив Урбайтіс.

Музей відвідує багато молоді, яка вибрали для себе роботу в секретних організаціях. Навідуються і колишні працівники спецслужб.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...