99 років тому у Києві до влади прийшов останній гетьман

29 квітня 1918 року гетьманом України був обраний генерал Павло Скоропадський, який став одноосібним главою Української Держави.

29 квітня 1918 року, через день після блокування роботи Центральної Ради на Хліборобському конгресі, що відбувся у Києві за участю 8 тисяч делегатів, гетьманом України був обраний генерал Павло Скоропадський, який став односібним главою Української Держави. Завдяки нейтральній позицій щодо гетьманців більшості партій та військових переворот відбувся практично без пострілів і крові.

Генеалогія роду Скоропадських простежується від вихідця з Уманщини Федора Скоропадського, який воював у війську Богдана Хмельницького і загинув у бою під Жовтими Водами. Його внук Іван Скоропадський у 1708-12 роках був гетьманом України. Народився Павло Петрович Скоропадський народився у 1873 році у Вісбадені, де на той час відпочивали його батьки. Дитячі роки провів у родинному маєтку на Полтавщині. Після закінчення у Петербурзі елітарного пажеського корпусу, Павло Скоропадський проживав деякий час у Франції, а в роки Першої Світової війни почергово командував полком, дивізією і нарешті корпусом, з яким улітку 1917 року став на захист Української Народної Республіки; з жовтня він очолив військові формування УНР.

28 квітня 1918 року командування німецько-австрійських військ, котрі зайняли територію України в лютому 1918 року згідно з берестейськими домовленностями для протидії більшовицькій експансії в Україну, заблокувало роботу Центральної Ради, і наступного дня генерал-лейтенант Скоропадський, на той час голова Української Народної Громади, на Хліборобському конгресі, що відбувся у Києві за участю 8 тисяч делегатів, був обраний гетьманом України.

Того ж 29 квітня 1918 року Павло Скоропадський обнародував «Грамоту до всього українського народу», якою сповістив про повалення Центральної ради і уряду Української Народної Республіки, а також встановлення своєї одноосібної влади до обрання українського парламенту, та «Закони про тимчасовий устрій України», якими визначалися повноваження гетьмана як глави Української держави.

У першому ряду (зліва направо) - голова Ради міністрів Української держави (з 24 жовтня) Федір Лизогуб і гетьман Павло Скоропадський. Посередині позаду - перший глава уряду Української Держави (до 30 квітня) Микола Сахно-Устимович. Київ, жовтень 1918 року

За короткий період часу Павло Скоропадський, в руках якого була зосереджена вся верховна влада, зумів провести реформу адміністративно-територіального устрою, перевибори до місцевих органів самоврядування, провів кардинальну господарчу реформу. За гетьманату було запроваджено нову грошову одиницю (гривню), засновано низку українських банків, відремонтовано більшу частину залізничного полотна, реорганізовано і зміцнено флот, сформованно 60-тисячну регулярну армію, відкрито понад 150 українських гімназій, створено держуніверситети в Києві і Кам’янці-Подільському, засновано Державний архів, Національну галерею мистецтв, Український історичний музей, Український театр опери і балету, Українську національну бібліотеку, Українську Академію Наук, утворено Українську автокефальну церкву. Гетьманат був визнаний рядом європейських держав, включаючи Російську Федерацію, до України було прилучено території з етнічним українським населенням, що за попередні століття відійшли до Росії, Білорусії та Польщі.

Восени 1918 року зовнішньополітичні орієнтири Павла Скоропадського круто змінились: листопадові революції в Австро-Угорщині та Німеччині спричинили крах його політичних партнерів, що підірвало основу стабільності гетьманської влади, і 14 листопада Скоропадський під тиском Англії, Франції, США та Італії оголосив про федерацію з майбутньою небільшовицькою Росією. Наступного дня Директорія – нелегальне урядове формування, створене 13 листопада на таємних зборах опозиційного гетьману Українського Національного Союзу, – закликала до повстання проти Скоропадського, котре почалось 16 листопада виступом Січових стрільців у Білій Церкві.

Джерело

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...