8-9 травня в Україні: Що будемо святкувати та чи чекати вихідних

У 2018 році 9 травня залишається вихідним днем.

Незважаючи на ініціативу Інституту національної пам'яті, у 2018 році 9 травня залишається вихідним днем. При цьому в Європі та світі перемогу над нацизмом відзначають 8 травня. Про те, чому ж в Україні до сих пір залишається вихідним 9 травня, і що таке День пам'яті та примирення, пише "24 канал", передають Патріоти України.

7 травня 1945 року в французькому Реймсі начальник оперативного управління Верховного головнокомандування армійських сил Німеччини (ОКВ) генерал-полковник Альфред Йодль підписав акт капітуляції Німеччини. Але Антигітлерівська коаліція його офіційно прийняла вже 8 травня о 23:01 за берлінським часом - у той час в Москві вже було 00:01 9 травня.

Отже, більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня (офіційна назва свята - "День перемоги в Європі"), а країни колишнього СРСР - на день пізніше, 9 травня.

Крім того, з 2005 року в ряді країн 8 травня відзначається проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.

8 і 9 травня в Україні сьогодні

Як в радянські часи, так і вже в період незалежності України протягом тривалого часу відзначала 9 травня як День перемоги у Другій світовій війні. В цей день зазвичай проходили різні урочисті заходи і паради. Цей день в Україні відзначається досі, проте вже не так пишно, а в європейському дусі пам'яті і примирення, оскільки до 10 мільйонів українців поклали свої життя на протязі найжахливішої трагедії XX століття.

Крім того, в 2015 році в Україні з'явився День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня.

Таким чином, в Україні сьогодні про трагічні події Другої світової згадують як 8-го, в День пам'яті та примирення, так і 9 травня, в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Також пропонується використовувати термін "Друга світова війна" замість радянського "Велика вітчизняна війна", а символом пам'яті тепер є червоний мак і під час вшанування пам'яті полеглих рекомендується не використовувати радянську символіку.

Вихідний 9 травня

Цілком ймовірно, що ініціативу Інституту національної пам'яті все ж підтримають і в майбутньому 9 травня більше не буде вихідним. Зате можуть зробити неробочим День пам'яті та примирення, який відзначається 8 травня. У 2018 році 9 травня залишається вихідним.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...