20 тис. комуналки: Чому німці заощаджують на всьому (відео)

В одній із найзаможніших країн Євросоюзу Німеччині люди, попри статки економлять на всьому.

Наприкінці місяця звикли бачити такі нереальні для нас, українців, суми. Комунальні рахунки там сягають у перерахунку на наші кошти 20 тисяч гривень., передають Патріоти України.

Берлін, найдорожчий район із приватними будинками: ані високих парканів, ані видатного дизайну. Німецькі статки не кричущі - навпаки. Нас зустрічає родина Ріхтерів – Коні та Гюнтер. Тиха вулиця, поряд озеро та ліс. 4-поверховий будинок 250 квадратних метрів житлової площі за нинішніми цінами коштує 400 тисяч євро. Будинки купуються в Німеччині так: або ти складаєш пів життя і потім купуєш, або ж ти береш його в кредит, тому що навіть заможні люди зазвичай не можуть собі дозволити викласти півмільйона євро на будинок одразу.

Ріхтери брали кредит на будівництво і зводили оселю самотужки. Вийшло трохи нескромно: коли будували будинок і привезли цю 14-метрову балку, всі сусіди прийшли подивитися, що воно таке високе, бо в них найвищий будинок у районі. Щоб дозволити собі таке житло, треба бути не чиновником чи депутатом, хоча вони у Німеччині теж заробляють добре. Гюнтер - інженер великої компанії. Коні теж має хорошу роботу і, крім 1500 євро кредиту, подружжя щомісяця платить 500 євро комірного.

В Гюнтера з Коні вісім кімнат, є окреме приміщення для гостей. Кімната доньки – її ж кабінет. Скрізь енергоощадні лампи – інших навіть у магазинах немає. Світло в Німеччині одне з найдорожчих у Європі – 10 гривень за кіловат. На електроенергію в місяць витрачається в середньому 100 євро. Сусіди Ріхтерів поставили собі сонячні батареї, але Коні з Гюнтером порахували, що дорожче їх встановити, аніж відбити, бо сонця тут вкрай мало.

Щоби не користуватися газом, Гюнтер встановив у підвалі будинку цілу дизельну підстанцію. "4,5 тисячі літрів пального виходить на рік – це 2 тисячі євро за опалення. Бо дизель, яким я заправляю цю установку, коштує вдвічі дешевше, ніж на заправках. Коли ти доводиш, для чого тобі це паливо, з нього відраховують податок", - пояснив німець.

Та навіть з економною установкою Ріхтери увімкнуть опалення лише тоді, коли за вікном буде мінусова температура. Митися ж навчилися швидко, як в армії. Кубометр води в Берліні – найдорожчий з усієї Європи. Він коштує майже 80 гривень за холодну в перерахунку на наші гроші. Інша чимала стаття витрат – сміття. Його обов’язково сортують, і не лише, щоб урятувати довкілля, а й для того, щоб не перевищувати об’єми. Вивіз, за найскромнішими підрахунками, обходиться у 8 тисяч гривень на рік.

Окрім цього, існує податок на майно – за будинок. Зазвичай у Європі це 0,5% від вартості, сплачувати його мають щорічно. За не надто новий Mercedes треба відраховувати 2,5 тисячі гривень у рік. Дорожче за породисту машину обходиться безпородний песик – 3,1 тис. гривень щороку. Поштою рахунки німцям не приходять – гроші автоматично знімаються з кредитки. Гюнтерам не приходить в голову уточнювати покази лічильника й ходити на звірки, бо вони впевнені, що скільки знімається – стільки й використали. Але загальна сума – вражає. Щомісяця комунальні платежі в будинку становлять стільки, скільки українці часто не заробляють за місяць – 20 тисяч гривень.

Тому Коні відмовилася від прибиральниці – їй треба було платити 20 євро за годину. "Це якраз те, що нас поєднує, наша прибиральниця була українкою", - кажуть німці. Гюнтер врешті звільнив садівника, бо йому треба було віддавати ще 80 євро на тиждень.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...