1,4 мільярди гривень на лінії з виробництва снарядів та будівництво патронних заводів: Виробляти невеликі партії не вигідно

Для забезпечення стабільної та безперебійної роботи існує потреба в великому державному замовленні. Без нього всі старання можуть бути марними.

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Національний промисловий портал.

На початку 2017 року було ухвалено план виготовлення патронів та боєприпасів до 2021 року. План та програма розвитку боєприпасної галузі стала першою за останні роки галузевою оборонною програмою. Ця програма дає поштовх для реанімації багатьох старих підприємств та сприяє створенню нових перспективних виробництв, як державних так і приватних.

Для виконання цієї програми Міністерство оборони провело процедури по закупівлі лінії виробництва корпусів снарядів і гільз калібру 100-155 мм. Це означає, що під час запуску виробництва боєприпасів, Україна отримає боєприпас калібром 155-мм, який використовується країнами членами НАТО. Все обладнання, яке закуповується і буде постачатися в рамках цієї програми, буде адаптоване під стандарти НАТО. Вироблятися ці снаряди з великою вірогідністю будуть на ДАХК “Артем”, що знаходиться в Києві.

Великі надії держава покладає на старі фонди Міністерства оборони. За цей рік було виділено 1.4 мільярди гривень на створення виробництва боєприпасів та патронів на старих, занедбаних площах. Наприклад на них першочергового планується налагодити виробництво патронів калібру від 5,45 мм до 14,5 мм.

Юрій Бровченко, який курує оборонку в кабміні, розповів, що перше виробництво снарядів та патронів розпочнеться не раніше другої половини 2019 року, оскільки термін виготовлення обладнання складає приблизно 18-20 місяців. Для забезпечення вчасного запуску усіх ліній уже у цьому році держава підписала контракт з компаніями-виробниками і до кінця року буде сплачено аванс.

На відміну від держави, приватні підприємства вже мають можливість виготовляти патрони та снаряди певних калібрів. Так, завод “Кузня на Рибальському” та інші підприємства ОПК вже навчилися виробляти корпуси мін різного калібру. Також найближчим часом на потужностях одного з приватних підприємств буде закладатись патронний завод, на якому будуть виробляти патрони калібру від 5,45 до 14,5 мм. Там будуть виробляти всі калібри — і за стандартами НАТО, і вітчизняні. Справа в тому, що для виробництва гільз різного калібру на тому обладнанні змінюється тільки штамповка (прес-форма). Один станок може виробляти гільзи як під калібр за стандартами НАТО, так і під інші стандарти. Щоб розгорнути виробництво патронів на цьому заводі, знадобиться близько року.

Як зазначив Юрій Бровченко, на початку виробництва імпортна складова буде сягати 60-70%. Протягом року має відбутись заміщення, адже саме такими були вимоги постачальників обладнання — щоб перші партії вироблялись на їх матеріалах.

Також у виробництві боєприпасів нашими підприємствами існує одна серйозна проблема: заводам не вигідно виробляти невеликі партії патронів та снарядів. Для забезпечення стабільної та безперебійної роботи існує потреба в великому державному замовленні. Без нього всі старання можуть бути марними.

Завдяки програмі з відновленню виробництва боєприпасів є й позитивні зміни у виробництві власного пороху. Вже зараз Шосткинський казенний завод “Зірка” відновив виробництво певної номенклатури пороху для артилерії. Проте залишається проблема з деякими компонентами. Поступово проводиться робота з пошуком сировини з якої складається порох. Через певний час ця проблема має зникнути.

Опублікував: Evora
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

За тиждень у християн східного обряду Великдень! Що дозволяється робити у Вербну неділю і чого не бажано

неділя, 9 квітень 2023, 8:18

За тиждень до Великодня, також у неділю, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "кві...

З архіву ПУ. Неймовірне нахабство: Путін привласнив собі історію України

середа, 27 липень 2022, 23:55

Кривавий диктатор відкрито збрехав, що хрещення Русі нібито стало відправною точкою розвитку російської державності "забувши", що під час хрещення Русі в Києві в 988 році не існувало навіть Москви. Глава Кремля 28 липня 2018 року заявив, що хрещення Ру...